Virusom Zapadnog Nila u Hrvatskoj zaraženo šest konja, nema opasnosti za ljude

GROZNICA Zapadnog Nila, bolest koja do prije dva dana nije bila registrirana u Srbiji, odnijela je prvu žrtvu u toj zemlji. Riječ je o 60-godišnjoj ženi iz Pančeva, koju je ugrizao komarac i tako joj prenio opasni virus. Preminula je u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, 13. kolovoza, a sada je utvrđeno kako je uzrok smrti bila upravo zaraza opasnim virusom, javlja Blic. Ovom groznicom zaražena je 21 osoba, ali situacija nije alarmantna i nema razloga za paniku, kazala je za Blic zamjenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Olga Dulović.

Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut" potvrdio je da je u Srbiji zabilježen prvi smrtni slučaj od ove bolesti, koja je u trenutku kada je Institut poslao priopćenje bila jedna od šestero zaraženih.

U posljednja dva mjeseca groznica Zapadnog Nila potvrđena je kod 21 bolesnika. Većina je puštena kući, a nekoliko se nalazi na bolničkom liječenju. Na intenzivnoj njezi se nalaze dva pacijenta kod kojih je potvrđena bolest i nekoliko za koje se sumnja da su oboljeli. Od ove bolesti najčešće obolijevaju stariji od 50 godina.

U Hrvatskoj virus otkriven na životinjama

Virus Zapadnog Nila pojavio se i u Hrvatskoj, ali je zasad zabilježeno svega nekoliko slučajeva na životinjama, prvenstveno kopitarima. Budući da je virus prisutan i u nekim zemljama Balkana, postoji vjerojatnost da se proširi i preko granica Hrvatske. Ipak, zasad nema opasnosti od epidemije.

Prema informacijama iz Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj je virusom zaraženo šest konja. Svi slučajevi zaraze zabilježeni su u Vukovarsko-srijemskoj županiji, uglavnom uz obalu Dunava. Konji kod kojih je virus pronađen ne predstavljaju izvor zaraze za ljude, pa čak ni za druge konje, priopćili su iz Ministarstva. Virus se, podsjećamo, prenosi isključivo putem komaraca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.