Zalihe protuotrova sve siromašnije, evo što učiniti ako vas ugrize zmija otrovnica

Foto: Shutterstock

MUŠKARAC iz Neuma imao je bliski susret s poskokom u svojem vrtu. Zmija ga je ugrizla, a iako je primio serum, smrtonosni ugriz nije preživio.

Protuotrov je primio u Domu zdravlja, nakon čega je upućen u Mostar na daljnje liječenje, no na putu do bolnice mu je pozlilo te je preminuo.

Zalihe protuotrova sve su manje

Hrvatski Imunološki zavod više ne proizvodi serum, zalihe su se iscrpile, dok su uvozne cijene veće, upozorio je zmijar Mladen Panić za HRT.

Protuotrova još uvijek ima dovoljno, no manje nego prije. Godišnje se u Hrvatskoj zabilježi 3 do 5 ugriza zmija otrovnica, najviše tijekom ljeta.

U Hrvatskoj se može susresti tri vrste otrovnih zmija - poskok, riđovka i žutokrug. Ljudi najviše stradavaju od poskoka, i to u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Poskok je ujedno najveća i najotrovnija zmija u Europi, u svojim žlijezdama nosi i do 40 miligrama otrova.

Pravilno ponašanje netom nakon ugriza može vam spasiti život

Kako bi smanjili rizik od smrti nakon ugriza otrovnice, važno je znati kako se ponašati netom nakon ugriza.

Bitno je što manje se kretati, kako bi krv što sporije cirkulirala po organizmu i kako bi se otrov što manje širio. Paničarenje je kontraproduktivno, umjesto toga pokušajte iscijediti što više otrova.

Naravno, pokušajte što je brže doći do obližnje bolnice ili Doma zdravlja kako bi primili serum, jer naposlijetku, on će vam najvjerojatnije spasiti život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.