ANKETA Kad već tisuće ljudi smiju na sprovode, treba li dopustiti vanjske koncerte?

Foto: Martina Pauček Šljivak/Index

NA SPROVODU zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na Mirogoju jučer se okupilo više od tisuću ljudi iako ih je na pogrebima dozvoljeno maksimalno 25.

>>Na sprovodima je dozvoljeno 25 ljudi, pogledajte Bandićev sprovod

Budući da se sprovod održao s tolikim brojem ljudi, a nedano se i još jedan održao s isto tako većim brojeme ljudi, pitali smo Stožer kad će dozvoliti koncerte na otvorenom i publiku na stadionima.

"Nadležna ministarstva se po tom pitanju još nisu obratila Nacionalnom stožeru", rekao nam je izvor iz epidemioloških krugova bliskih Stožeru.

Po sadašnjim odlukama Stožera zabranjeni su koncerti i publika na stadionima

Index je poslao upit Ministarstvu kulture jesu li kontaktirali Nacionalni stožer oko dozvole da se ponovno dozvole koncerti na otvorenom, tražili smo ih i da nam kažu hoće li se i kad dozvoliti ponovno održavanje koncerata na otvorenom.

"Ministarstvo kulture i medija u stalnom je kontaktu sa Stožerom civilne zaštite RH i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo vezano uz provedbu i daljnja popuštanja mjera za profesionalne kulturno umjetničke izvedbe, programe i manifestacije. Omogućavanje većih društvenih okupljanja i koncerata na otvorenom ovisi o daljnjem razvoju epidemiološke situacije. Ministarstvo u suradnji sa strukom i dionicima radi na pripremama preporuka kojima će se, čim se za to stvore potrebni epidemiološki uvjeti, omogućiti nastavak koncertnih aktivnosti i osigurati zaštita zdravlja umjetnika, izvodača, organizatora i publike", odgovorili su nam u Ministarstvu kulture.

Isti upit, samo za utakmice, poslali smo i Ministarstvu turizma i sporta, a odgovor koji nam je stigao gotovo je identičan ovom iz Ministarstva kulture, bez ikakvih konkretnih podataka. I jedni i drugi tvrde da su u stalnom kontaktu sa Stožerom, dok nam je izvor blizak Stožeru kazao suprotno.

"Ministarstvo turizma i sporta u stalnom je kontaktu sa Stožerom civilne zaštite i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo oko definiranja svih mjera koje se tiču svih segmenata sustava sporta, pa tako i oko pitanja povratka publike na sportska natjecanja. Ministarstvo pruža stručnu pomoć, a konačne mjere donose se sukladno procjeni epidemiološke struke posebno stavljajući naglasak na postupnost kod popuštanja mjera. Sukladno epidemiološkoj situaciji i dalje će se razmatrati svi segmenti popuštanja mjera u sustavu sporta pa tako i o povratku publike na sportske događaje, međutim vodeći brigu o postupnosti prioritet će biti popuštanje mjera u području trenažnih i natjecateljskih aktivnosti u onom segmentu u kojem su te aktivnosti još uvijek ograničene ili zabranjene", stoji u odgovoru Ministarstva turizma i sporta za Index.

Od travnja moguća neka otvaranja?

Razgovarali smo s Adnanom Mehmedovićem Medom, organizatorom evenata koji je za Index rekao, da ukoliko će biti dobra epidemiološka situacija, da bi se već od travnja trebalo krenuti u prvu fazu otvaranja u event industriji, organizaciji koncerata.

Za razliku od ugostiteljstva, navodi kako je u event industriji potrebno puno ranije najaviti popuštanje mjera jer im treba daleko više vremena za pripremu i organizaciju koncerata, nego ugostiteljima da otvore restorane i kafiće.

Mehmedović: Složili smo prijedlog mjera i plan otvaranja event industrije

"Više strukovnih udruga vezanih za organizaciju koncerata je složilo prijedlog mjera i plan otvaranja event industrije koju ćemo uskoro prezentirati institucijama, prvo Stožeru i policiji vezano uz poštivanje epidemioloških mjera po uzoru na Austriju i neke druge zemlje poput Velike Britanije. Te su zemlje isto napravile nekoliko faza otvaranja. U Velikoj Britaniji se od svibnja mogu organizirati događanja na otvorenom na kojima može biti do 4000 ljudi. Ono što je jako važno za evente je to da se ta industrija bitno razlikuje od ugostiteljstva, mi ne možemo dobiti informaciju tri dana prije, i da nam samo kažu evo možete početi s radom", kazao je Mehmedović.

Navodi da im je puno ranije potreban raspored kako bi mogli krenuti s planiranjem evenata.

"Za neki mali ili srednji event, organizatoru je potrebno bar tri mjeseca, dok je za veće koncerte potrebno šest mjeseci planiranja", kazao nam je Mehmedović.

Podsjetimo kako je prema sadašnjim odlukama Nacionalnog stožera zabranjeno održavanje koncerata, kao i dolazak publike na stadione, a da bi se te mjere popustile nadležna Ministarstva s tim se zahtjevom moraju obratiti stožeru.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.