Američka ambasada u Kuvajtu podržala LGBT prava, prozvalo je tamošnje ministarstvo

Ilustracija: EPA

KUVAJT je prozvao tamošnje američke diplomate zbog tvitova na službenom profilu veleposlanstva u kojima se izražava potpora LGBT pravima, javlja BBC. Američki dužnosnici objavili su zastavu koja simbolizira podršku LGBTIQ+ pravima i poruku solidarnosti predsjednika Joea Bidena povodom Mjeseca ponosa (Pride Month). 

U par tvitova objavljenih na engleskom i arapskom, američko veleposlanstvo u Kuvajtu citiralo je predsjednika Bidena koji je rekao da svi ljudi "trebaju moći živjeti bez straha bez obzira tko su ili koga vole". Međutim, kuvajtski dužnosnici kritizirali su veleposlanstvo zbog "podržavanja homoseksualnosti" i zahtijevali da se to više ne ponovi. 

Optužili su veleposlanstvo za kršenje međunarodnih konvencija 

Ministarstvo vanjskih poslova Kuvajta osudilo je objave te je pozvalo američkog diplomata Jamesa Holtsnidera da mu preda memorandum u kojem osuđuje te objave. Prema njegovom priopćenju, ministarstvo vanjskih poslova naredilo je veleposlanstvu da poštuje kuvajtske zakone i "ne objavljuje takve tvitove".

Kuvajtski dužnosnici optužili su veleposlanstvo za kršenje međunarodnih konvencija koje od diplomata zahtijevaju da "poštuju zakone i propise države primateljice". U Kuvajtu su prava LGBT osoba ozbiljno ograničena. Prema kaznenom zakonu zaljevske države, muškarci koji imaju istospolne odnose mogu biti kažnjeni do sedam godina zatvora.

Do ove godine u Kuvajtu je transrodnost bilo kazneno djelo, ali sud je sada poništio zakon kao neustavan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.