Američki pedijatri tvrde: Pojedine vrste hrane opasne za djecu jednako kao i igračke

AMERIČKA Akademija za pedijatriju uputila je zahtjev Agenciji za hranu i lijekove SAD-a da propiše odredbe o kategorizaciji hrane opasne po zdravlje djece, slične onima koje već postoje za pojedine igračke koje mogu naštetiti djeci, prenosi danas New York Times.

Upozorenja o mogućoj opasnosti pojedinih vrsta hrane na dječje zdravlje trebalo bi, kako traži Akademija, biti istaknuto na pakiranjima hrane, a to se posebno odnosi na hranu koja može izazvati gušenje kod male djece.

Obične kokice bile su kobne za dvogodišnju Allison

Inicijativa za takvu kategorizaciju svoje temelje ima u tragičnom događaju iz 2006. godine, u kojem su obične kokice izazvale smrt 23-mjesečne djevojčice u SAD-u. Naime, u lipnju te godine Teksašanin Patrick Hale je u mikrovalnoj pećnici ispekao hrpu kokica za sebe i svoje dvoje djece. Sjeli su pred televizor i krenuli uživati u popularnoj poslastici, no u trenutku kada se otac digao sa kauča da promijeni program, njegova dvogodišnja kćerka Allison udahnula je komadiće kokice i počela se gušiti.

Unatoč očevim pokušajima da poznatim tehnikama iz malene izbaci udahnutu kokicu, a potom i nastojanjima liječnika hitne pomoći da dijete ožive, Allison je umrla. Njezina majka Christie Hale kasnije je izjavila kako ni ona ni suprug nisu znali da su kokice tako opasne za djecu.

U 60 posto slučajeva gušenja djece do 14 godina krivac je hrana

Argumentirajući svoj zahtjev, Akademija za pedijatriju je iznijela podatak da je u SAD-u tijekom 2001. godine kroz hitnu medicinsku pomoć prošlo oko 17.500 djece mlađe od 14 godina, čiji su roditelji zatražili intervenciju liječnika zbog gušenja, a u 60 posto slučajeva uzrok gušenja bila je hrana.

Liječnici upozoravaju kako je u djeteta do četiri godine starosti promjer dušnika sličan promjeru slamčice, te da tek u dobi od treće do četvrte godine dijete u potpunosti razvije sposobnost pravilnog žvakanja i gutanja hrane. Zbog toga djeca mlađa od četiri godine mogu lako udahnuti komadiće hrane koji nisu dovoljno prožvakani, a oni mogu začepiti dovod zraka do pluća. Hrana poput kikirikija, sirove mrkve ili kokica stoga može biti vrlo opasna za djecu te dobi.

Kao opasna hrana proglašen je i popularni "hot dog", odnosno hrenovka u pecivu, zbog čega je Akademija pozvala proizvođače da "preoblikuju" takvu vrstu hrane kako bi ona postala neopasna za djecu. Iako su takve inicijative naišle na podsmijehe dijela javnosti, dio proizvođača ipak se odazvao apelu i svoje proizvode narezao na kriške, a neki su od njih na takve proizvode stavili upozoravajuće naljepnice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.