Đuro Horvat u 14 minuta troškove povećao za 5 milijuna kuna

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Europsko tužiteljstvo u sklopu slučaja Sortirnica Đuru Horvata, šefa tvrtke Tehnix, tereti da je neosnovano podigao ukupnu cijenu gradnje sortirnice za najmanje 506.000 eura, a tu optužbu temelji prvenstveno na analizi građevinskog vještaka.

Uz to su istražitelji ulovili i e-mail prepisku iz koje je vidljivo kako je upravo Đuro Horvat osobno, u nekoliko minuta, izmijenio troškovnik tako što je povećao cijenu za pet milijuna kuna. No povećanje u toj mjeri ipak nije prihvaćeno.

Kako piše Jutarnji list, dogodilo se to sredinom 2019. godine, kada je projektant Darko Žagar od riječkih gradskih vlasti, s obzirom na to da je od prethodne ponude bila prošla godinu i pol, dobio upit da provjeri procjenu troškova gradnje jer naknadno neće biti moguće povećanje sredstava.

Žagar je upit Horvatu poslao u 11:05, a odgovor je dobio već u 11:19, i to od djelatnice Horvatovog Tehnixa koja ga izvještava da "direktor šalje prijedlog".

A taj prijedlog procjene glavnog projekta imao je samo jednu preinaku. Horvat je, zaključuju iz prepiske istražitelji EPPO-a, na procjeni koja se odnosi na radove za halu sortirnice kemijskom olovkom prekrižio 5.5 milijuna kuna za građevinske radove i umjesto toga upisao 10.5 milijuna kuna te je, shodno tome, uvećao ukupni iznos za cijeli projekt.

Horvat je, dakle, kako prenosi Jutarnji, u 14 minuta isprintao dokument, proveo analizu troškovnika i amenovao dokument. Unutar 14 minuta dokument je, još skeniran, preko djelatnice proslijeđen Žagaru. Da ne bi bilo zabune tko stoji iza dokumenta, Horvat ga je uredno potpisao. 

Na kraju su istražitelji, na temelju analize vještaka, zaključili da je Horvat u konačnoj i prihvaćenoj ponudi povećao troškove same opreme sortirnice za 30 posto, od čega se samo deset posto može opravdati rastom cijena na tržištu. Uz tako dodana nepuna dva milijuna kuna, vještak je pronašao i neosnovano povećanje od 1.4 milijuna na uračunatoj cijeni čelika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.