Dostavljači Wolta sutra prosvjeduju u Zagrebu: "Zarada nam je manja za trećinu"

Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL

DOSTAVLJAČI Wolta prosvjedovat će sutra, 14. veljače u 10:30 u Zagrebu, a organizator prosvjeda je Inicijativa dostavljača Wolta. Iz Inicijative kažu da im je sutrašnji plan okupiti se na šljunčanom parkingu zagrebačkog Velesajma i krenuti u povorci prema Kuzminečkoj ulici, gdje se nalazi sjedište Wolta.

Dostavljači smatraju da su im uskraćena radnička i materijalna prava, a prosvjedom žele skrenuti pažnju na svoje nezadovoljstvo, probleme te dogovoriti pregovore s tvrtkom.

Voltovci imaju nekoliko zahtjeva, a to su mogućnost rada preko vlastitog obrta ili tvrtke, povećanje naknade za dostavu, regulacija rada stranih državljana te veća prava dostavljačima.

Također, traže optimizaciju aplikacije te ispravljanje velikog broja bugova u aplikaciji, kvalitetno osiguranje dostavljača, da se polog novca na AirCashu računa kao dostava i da se napravi crna lista tvrtki posrednika, tzv. agregatora.

Razlog prosvjeda

Iz Inicijative dostavljača Wolta poručuju da prosvjed organiziraju kako bi uopće ušli u pregovore s Woltom oko povećanja radničkih i materijalnih prava te zbog početka primjene novog Zakona o radu. Na dostavljače Wolta se odnosi dio koji govori o digitalnim platformama. Voltovci kažu da su takav prosvjed organizirali i njihovi kolege u Češkoj, Poljskoj, Finskoj, Gruziji i mnogim drugim državama.

Organizator prosvjeda i pokretač Inicijative Domagoj Martinić za Index kaže kako prosvjed između ostalog organiziraju jer Wolt mjesecima ignorira dostavljače i ne pokazuje interes za razgovor o njihovim zahtjevima i problemima.

"Cilj nam je prvenstveno ući u pregovore. Wolt naše nezadovoljstvo nije uzeo u obzir, a to nezadovoljstvo traje već nekoliko mjeseci. Nije bilo drugog odgovora osim 'javite se mailom'. Sada kada je vrag odnio šalu, oni bi htjeli pregovarati, no sada je kasno jer smo odlučili ići u prosvjed. Prosvjed smo prijavili policiji. Mi 14. veljače izlazimo na ulicu", kaže Martinić koji kaže da bi na prosvjedu moglo biti oko 260 ljudi.

"Prosvjed je rezultat sve većeg nezadovoljstva postojećim stanjem među dostavljačima koji obavljaju dostave preko partnerske Wolt platforme. Povrh toga, cjelokupna dostavljačka zajednica je veoma nezadovoljna novim Zakonom o radu koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine i iznimno za platformske radnike njegova primjena počinje s 1. ožujkom ove godine.

Zbog toga će dostavljači izgubiti do jedne trećine svojih primanja. Upravo zbog toga smatramo da je novi Zakon štetan za dostavljače s digitalnih platformi i prijeti kolapsom tog dijela tržišta nakon 1. ožujka ove godine. Prema novom Zakonu o radu, uvodi se obavezna prijava na 40 sati tjedno za sve platforme radnike što ograničava vrijeme rada i ostvarivanja većih prihoda.

Međutim, iznos doprinosa, provizije za predstavničku tvrtku i ostalih troškova za dostavljače se povećava sukladno novim pravilnikom, dok sama cijena rada ostaje ista, ili se, kao što je bio slučaj tijekom proteklih par mjeseci, opetovano smanjuje", navode iz Inicijative dostavljača Wolta.

"Nemamo jednaka radnička prava"

Woltovi dostavljači navode da zbog novog Zakona o radu oni, kao radnici na digitalnoj platformi, nemaju jednaka radnička prava kao radnici drugih sektora. Isto tako, kažu da sami moraju plaćati automatizaciju vozila.

"Kako bi javnost imala bolji uvid u razloge ovog prosvjeda i postojećeg nezadovoljstva, za primjer ćemo reći kako je samo jednim zakonskim aktom naša mjesečna zarada umanjena za trećinu, dok smo i dalje ostali uskraćeni za plaćeni godišnji odmor, pravo na bolovanje, pravo na samostalni rad i slično. 

Ako tome pribrojimo i mnoge rizike i opasnosti kojima smo svakodnevno izloženi, smatramo kako je neprihvatljivo uvođenje ovakvog Zakona koji nije definirao prava platformskim radnika jednako kao i onih iz ostalih vrsta djelatnosti", kažu iz Inicijative dostavljača Wolta.

"Wolt je iskoristio razdoblje konverzije kako bi smanjio naknade dostavljačima umjesto da ih podigne"

Dostavljači iz Inicijative kažu da nakon prelaska s kune na euro dobivaju manje naknade od Wolta.

"Tvrtka Wolt Hrvatska iskoristila je razdoblje konverzije iz kune u euro kako bi smanjila naknade dostavljačima umjesto da ih podigne, čime su na tjednoj razini dostavljači i ostali zaposlenici Wolta ostali uskraćeni za minimalno 10 posto dotadašnje zarade.

Ako tome pribrojimo veliki rast životnih troškova čiji smo svjedoci posljednjih godinu dana, smatramo kako je postojeća situacija dugoročno neodrživa", kažu voltovci.

Voltovac iz Splita: Želimo raditi preko vlastitih obrta i tvrtki

Kao jedan od problema, dostavljači Wolta navode tvrtke posrednike, tzv. agregatore. Tvrde da Wolt radi s agregatorima koji su dužni i koji nisu platili ljude. Navode da iza tih tvrtki stalno stoje iste ekipe koje stalno otvaraju i zatvaraju tvrtke.

Voltovac iz Splita koji je htio ostati anoniman za Index kaže da nije pošteno što Wolt posluje s takvim tvrtkama, a da dostavljačima ne da da rade za Wolt preko vlastitih obrta i tvrtki.

"Premda je Wolt 1. rujna odlučio da neće primati nove obrte i firme, ipak su primili dužne agregatore. Nekoliko ih je. Vlasnik jedne od tih firmi je ujedno vlasnik sedam firmi, a tri su mu u stečaju. On je i dalje partner za Wolt, dok nas druge ne žele primiti.

Mi bismo htjeli raditi za sebe, preko vlastitih obrta ili firmi i uz pune doprinose. Ono što želimo jest izbjeći tih pet do 10 posto što nam uzimaju agregatori, ali Wolt nas ne želi primiti kao partnere na taj način, nego nas guraju da radimo preko agregatora", govori voltovac za Index.

Organizator prosvjeda dostavljača kaže da će to biti miran prosvjed koji mogu doći podržati svi koji to žele. 

Wolt: Ozbiljno shvaćamo nezadovoljstvo dostavljača

Index je poslao upit Woltu u vezi nezadovoljstva dostavljača te smo tražili komentar tvrtke na njihove tvrdnje. Iz Wolta poručuju da ozbiljno shvaćaju nezadovoljstvo dostavljača te da su spremni s njima razgovarati.

"Uvijek smo spremni i voljni razgovarati s našim partnerima dostavljačima. Njihovo zadovoljstvo shvaćamo vrlo ozbiljno i preko poslodavca partnera dostavljača, svako tromjesečje provodimo ankete o zadovoljstvu našom platformom, kako bismo dobili dojam gdje se možemo poboljšati.

Vrlo rado se susrećemo i s partnerima dostavljačima, a ti se razgovori odvijaju zajedno sa partner firmama i partner dostavljačima, s obzirom na to da su partner firme poslodavac partnera dostavljača", kažu iz Wolta.

Po pitanju promjena od 1. siječnja koje su došle s novim Zakonom o radu, iz Wolta kažu da su napravili dvije promjene. "Ubuduće će sve naknade biti prikazane u eurima, prema zakonu, te su cijene ažurirane, što zapravo radimo svakog kvartala. Točno je da je ovaj put došlo do smanjenja nekih naknada što je učinjeno kako bi raspodjela zarade među partnerima dostavljačima bila pravednija.

Kada su u pitanju reforme zakona o radu, uvijek smo otvoreno govorili da vjerujemo da partneri dostavljači cijene fleksibilnost i slobodu koja proizlazi iz mogućnosti rada putem platformi.

Uz to, radimo na tome da platforma Wolt nastavi nuditi fleksibilne mogućnosti zarade u skladu s odredbama zakona o radu koji će stupiti na snagu 2024. U sklopu ovog rada također ćemo ostati u bliskom kontaktu i suradnji s našim partner firmama, koje zapošljavaju kurire", rekli su za Index iz Wolta.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.