Drobnjak: Nakon što odredimo granicu slovenski ribari će pod nadzorom moći u naše more

GLAVNI hrvatski pregovarač s Europskom unijom Vladimir Drobnjak danas je pokušao bijesnim ribarima objasniti na koji način će funkcionirati ribarenje slovenskih ribara u hrvatskim vodama.

Kazao je da će se Sporazum o malograničnom prometu i suradnji između Hrvatske i Slovenije početi primjenjivati tek nakon što arbitraža odredi granicu na moru između dviju zemalja te kada se ta granična crta počne primjenjivati. "Jedno od tih rješenja je mogućnost ulaska slovenskih ribarskih brodova u hrvatske teritorijalne vode i obratno, a ti brodovi moći će raditi samo prema propisima i uz nadzor zemlje u kojoj obavljaju ribolov", kazao je Drobnjak o mogućnosti koja su pred nama nakon sastanka u Ministarstvu poljoprivrede na kojem su bili predstavnici ribara.

Rekao je da će slovenski ribari moći u našim vodama ribariti samo uz hrvatski nadzor, a objasnio je da je takva praksa već poznata između Francuske i Španjolske. Vladimir Drobnjak očekuje da će u narednih nekoliko tjedana biti zatvoreno Poglavlje 13. koje se odnosi na ribarstvo. Najavljuje kako će iz ribolovnog fonda EU Hrvatskoj biti na raspolaganju 30 milijuna eura godišnje. Odbacio je i mogućnost da se ulaskom u uniju ukida ZERP, već će on ostati i nakon ulaska, ali se neće primjenjivati na zemlje članice EU. To znači da se neće primjenjivati na Sloveniju i Italiju s kojima sada i dijelimo ZERP.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.