EU osuđuje bezumne akcije nasilja i mržnje u Izraelu

Foto: EPA

ŠEF EUROPSKE diplomacije Josep Borrell pozvao je Izrael da, osim u "krajnjoj nuždi", ne koristi smrtonosnu silu kao odgovor na palestinske napade danas i jučer, u kojima ubijeno sedam i ranjeno 12 ljudi.

U subotu je dvoje ljudi ranjeno u pucnjavi u novom napadu u Istočnom Jeruzalemu, objavila je prijepodne izraelska policija i okvalificirala to kao "teroristički napad" počinjen dan nakon smrtonosnog napada na sinagogu u istom gradu u kojem je ubijeno sedam i ranjeno 10 ljudi.

Pucnjava se dogodila manje od 24 sata nakon napada na sinagogu, počinjenog na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Privedene 42 osobe

Napade su osudili izraelski saveznici i neke arapske zemlje, a u istrazi su na ispitivanje privedene 42 osobe. 

"Europska unija u potpunosti razumije legitimnu zabrinutost Izraela po pitanju sigurnosti, što je dodatno opravdano najnovijim terorističkim napadima, ali treba naglasiti da se smrtonosna sila ne koristi osim u krajnjoj nuždi, kada je neizbježno da se zaštite životi", rekao je Borrell nakon što je u subotu palestinski mladić ranio oca i sina u blizini važnog arheološkog objekta za Židove.

Borrell tvrdi da je Unija zabrinuta rastom napetosti u Izraelu i na palestinskim područjima te poziva obje strane da učine sve što je moguće i primire trenutno stanje i pokrenu koordinirane akcije kako bi se spriječili novi napadi i nasilje.

On također dodaje da je u četvrtak u Jeninu, na Zapadnoj obali, u sukobima s izraelskim vojnicima ubijeno devet Palestinaca i 20 drugih ranjeno, dok Izrael poručuje da je operacija u Jeninu izvedena kako bi se uhitilo pripadnike militantne skupine Islamski džihad.

U istom priopćenju Borrell proziva Izrael da je prošle godine na Zapadnoj obali u sukobu s izraelskim snagama poginulo više od 150 ljudi, među kojima 30 djece.

"EU odlučno osuđuje te bezumne akcije nasilja i mržnje"

Potom je u zasebnom priopćenju naveo da je Unija "užasnuta gnjusnim terorističkim atentatom u petak na ljude pred sinagogom i današnjim napadom u Istočnom Jeruzalemu".

"EU odlučno osuđuje te bezumne akcije nasilja i mržnje", priopćio je Borrell i pozvao na obnovu mirovnih pregovora.

Također je uputio apel dvjema stranama da ne reagiraju na provokacije.

Uz SAD, Jordan i Egipat, arapske zemlje koje su potpisale mirovne sporazume s Izraelom, također su osudile napad na sinagogu, kao i Ujedinjeni Arapski Emirati, jedna od nekoliko arapskih država koje su normalizirale odnose s Izraelom prije dvije godine.

S druge strane, Islamski džihad je pohvalio palestinski napad na sinagogu, ali nije za njega preuzeo odgovornost.  

Libanonska šijitska skupina Hezbollah u subotu je pozdravila napad na sinagogu, a palestinski pokret Hamas, koji je na vlasti u Pojasu Gaze, pozdravio ga je kao "odgovor na zločin u Jeninu te kao prirodni odgovor na kriminalne radnje okupatora".

SAD je jučer osudio "očiti teroristički napad" na sinagogu, a zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel rekao je novinarima da su američki dužnosnici u kontaktu s izraelskim kolegama i dodao kako ne očekuje da će zbog napada doći do izmjene plana putovanja državnog tajnika Antonyja Blinkena u Izrael drugi tjedan.

"To je apsolutno strašno. Naše misli, molitve i sućut idu ubijenima u ovom užasnom činu nasilja. Najsnažnije osuđujemo ovaj očiti teroristički napad. Naša predanost sigurnosti Izraela ostaje čvrsta", rekao je Patel.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.