Europske burze rastu drugi dan zaredom, auto industrija najviše profitirala

Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama u petak ujutro cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer su ulagači odahnuli nakon što je jučer Europska središnja banka (ECB) poručila da neće žuriti s povećanjem kamata.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je jučer skočio više od 1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,15 posto, na 7.779 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,40 posto, na 13.160 bodova, a pariški CAC 0,45 posto, na 5.553 boda.

Jučer su cijene dionica na europskim burzama snažno porasle nakon poruka čelnika Europske središnje banke (ECB). Doduše, na sjednici su odlučili da će do kraja godine ukinuti poticajne programe kupnje državnih obveznica, no poručili su i to da će kamatne stope ostati na rekordno niskim razinama još barem do kraja ljeta iduće godine.

Najveći dobitnici u auto industriji

Jutros su među najvećim dobitnicima dionice u automobilskim, ali i u drugim izvozno orijentiranim sektorima jer im odgovara slabljenje eura. Zbog toga, naime, njihovi proizvodi na inozemnim tržištima postaju cjenovno konkurentniji.

A nakon poruka ECB-a, euro se jučer poslijepodne našao pod snažnim pritiskom, koji traje i jutros, pa je njegov tečaj zaronio na 1,1555 dolara, najnižu razinu od kraja svibnja. Još jučer u ovo doba kretao se oko 1,1800 dolara.

A na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u minusu 0,3 posto.

Azijski su ulagači oprezni jer će danas predsjednik SAD-a Donald Trump odlučiti hoće li uvesti nove carine na uvoz nekih kineskih proizvoda.

Naime, Washington je još ranije poručio da će do ovoga petka odlučiti hoće li objaviti drugu listu kineskih proizvoda u vrijednosti od oko 50 milijardi dolara na koje kani uvesti carine od 25 posto. Washington je već prije nešto više od mjesec dana objavio prvu listu carina na uvoz 50 milijardi dolara vrijedan uvoz iz Kine.

Peking je najavio protumjere u slučaju uvođenja novih carina.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks također ojačao 0,5 posto, na 22.851 bod.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.