Europske burze znatno porasle na početku tjedna

Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama ujutro cijene dionica znatno porasle, nakon oštrog pada prošloga tjedna, dok ulagači prate vijesti o postupnom popuštanju restriktivnih mjera i otvaranju gospodarstava, s obzirom na to da se usporava širenje koronavirusa.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9.30 sati u plusu 1,8 posto, nakon što je prošloga tjedna potonuo 3,8 posto i zaronio na najnižu razinu u tri tjedna.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9.30 sati u plusu 2,25 posto, na 5930 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,30 posto, na 10.708 bodova, a pariški CAC 2,20 posto, na 4371 bod.

Podršku tržištima pružaju vijesti o postupnom otvaranju gospodarstava u svijetu, kao i nada ulagača da će fiskalne i monetarne poticajne mjere pozitivno utjecati na globalno gospodarstvo u drugoj polovici godine.

„Gospodarstva u Europi i SAD-u vjerojatno su u travnju dotaknula dno i postupno se vraćaju u život. No gospodarski pokazatelji iz većine zemalja ukazuju na duboki pad, što povećava rizike od dugoročnijih ožiljaka koji bi mogli usporiti oporavak“, piše Christian Keller, ekonomist u Barclaysu, u osvrtu na gospodarsku situaciju.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell upozorio je u nedjelju u intervjuu za CBS da bi se oporavak američkog gospodarstva mogao protegnuti i na iduću godinu te da bi država financijski trebala pomagati kompanijama i obiteljima između tri i šest mjeseci.

Powell je kazao da se u ovom tromjesečju očekuje pad gospodarstva između 20 i 30 posto, ali da se nada da bi već u trećem kvartalu BDP mogao porasti.

Jutros objavljeni podaci potvrdili su, pak, da je Japan uronio u duboku recesiju, prvi put nakon četiri i pol godine.

Treće po veličini svjetsko gospodarstvo palo je u prvom tromjesečju ove godine 3,4 posto na godišnjoj razini, nakon što je u prethodnom kvartalu palo 7,3 posto.

Premda je pad u prvom tromjesečju manji u odnosu na očekivanja analitičara od 4,6 posto, to baš i nije utješno, s obzirom na to da se u tekućem kvartalu očekuje znatno veći pad, vjerojatno najveći od Drugog svjetskog rata.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9.30 sati bio u plusu 0,1 posto, nakon oštrog pada prošloga tjedna.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, na 20.133 boda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.