Feralovac za kormilom Novog lista

IVICA ĐIKIĆ, novinar, pisac i dugogodišnji urednik u "tjedniku hrvatskih anarhista, protestanata i heretika" Feral Tribuneu, koji je od ljeta prošle godine zaposlen u Novom listu imenovan je za glavnog urednika tog lista. Objavila je to danas riječka novina, nekoliko sati nakon prvog uredničkog kolegija kojemu se, pomalo neveselom, po prvi puta obratio novoizabrani šef.

Kako je izjavila direktorica Novog lista Nataša Mijačika, Ivica Đikić dobio je podršku nakladnika Roberta Ježića "kao mlada i hrabra osoba koja je prihvatila izazov da se suoči sa svim teškoćama koje može susresti vodeći redakciju Novoga lista na medijskoj sceni Hrvatske".

Gospodo pobunjeni urednici, smirite se

"U igri je bilo više kandidata, a Đikić je pokazao najviše hrabrosti u želji da vodi redakciju. Nakladnik smatra da se šansa mora dati jednoj novoj i mladoj koncepciji, da Novom listu treba nova krv i da to jedan mlad čovjek poput Ivice Đikića može i učiniti", kazala je u izjavi Mijačika.

Đikićev izbor zatalasao je ustajale duhove u riječkoj središnjici pa se novom 32-godišnjem šefu, kojemu je novinarski staž izvjestitelja Slobodne Dalmacije i Hine počeo još u pubertetu, kada je bio jedan od rijetkih golobradih ratnih reportera, navodno zamjera što je premlad (premda je već stigao objaviti tri knjige - "Cirkus Columbia", "Ništa sljezove boje", te političku biografiju Stjepana Mesića pod naslovom "Domovinski obrat") i što nije iz Rijeke, a navodno mu predbacuju i nedostatak uredničkog iskustva iako je uređivao splitski tjednik sedam godina.

O trzavicama je progovorila i Mijačka napominjući u izjavi da "nije bilo bezuvjetne potpore uredništva, ali to je donekle i razumljivo u ovakvim situacijama. Ljudi se uvijek pomalo pribojavaju promjena, pa tako postoji i određena skepsa u ovom slučaju, no novi urednik ima punu potporu nakladnika".

Ima i Đikić svoju armiju

Đikić je, pak, izrazio nadu da će taj apriorni negativni stav dijela uredništva vrlo brzo promijeniti na temelju svog rada i ponašanja kao šefa redakcije.

"Neću biti urednik diskontinuiteta, ali Novi list će sigurno izgledati drugačije nego dosad, dinamičnije i modernije. Pokušat će se obraćati većem broju čitatelja, zadržavajući u potpunosti regionalno i riječko utemeljenje, i odražavajući duh grada u kojem izlazi", kaže Ivica Đikić.

Nije na odmet ni spomenuti da nekolicina urednika koji su dosad vodili glavnu riječ u "lijevom" Novom listu i doveli taj list do mjesta u povijesti kada mu se predbacuje ulizivačka politika prema vladajućoj HDZ-ovoj partiji ima i svoju brojnu protutežu. Uz dio riječke središnjice, najbrojnije dopisništvo, ono u Zagrebu, u kojemu je Đikić našao svoje mjesto neposredno nakon gašenja Feral Tribunea, u potpunosti podržava njegov izbor.

Kukiću mjesto savjetnika Uprave za medije

Đikić je imenovan odlukom Uprave na mandat od jedne godine s mogućnošću produženja ugovora ovisno o rezultatima, nakon što je dosadašnjem glavnom uredniku Goranu Kukiću istekao četverogodišnji mandat, dodaju u listu. Na dužnost formalno stupa u srijedu, 29. travnja, a Goranu Kukiću ponuđeno je mjesto savjetnika Uprave za medije.

Kukić je poručio kako se nakon isteka trećeg, nije niti kandidirao za još jedan mandat. Kaže i da je "beskrajno ponosan" na 12-ogodišnje razdoblje iza njega.

C.D.
Foto: Novi list

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.