SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU

Gabrijelova majka za Index: Živim na infuziji, djeca me pitaju kad će braco kući

Foto: Privatan album

OD SMRTI dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića, koji je 11. prosinca 2018. preminuo od posljedica sepse, i to nakon što je dva dana prije smrti dva puta bio na hitnoj, a oni su ga vratili kući, prošlo je više od dva i pol mjeseca, no još uvijek nitko od odgovornih nije kažnjen za utvrđene propuste u njegovom liječenju.

>>Dječak iz Metkovića više je puta bio na Hitnoj, a oni su ga slali kući. Umro je

Njegova majka Ivana Bebić u razgovoru za Index rekla je da ni sama ne zna kako preživljava, a njeni kći i sin i danas, kaže, čekaju da im se Gabrijel vrati kući.

"Sad čekamo da DORH završi ispitivanja, ali nitko još nije snosio nikakve sankcije. DORH treba ispitati sve djelatnike vezane za Gabrijelovu smrt, a ja se osjećam jadno i grozno. Svi ti ljudi i dalje rade u tim službama, ona sestra koja nije htjela primiti Gabrijela i dalje radi kod dr. Krmeka, na Hitnoj rade sve one djelatnice kod kojih je bio moj Gabrijel. Ja sad djecu nemam gdje odvesti. Nisam još s djecom morala doktoru, ali i da moram, ne bih ih nikad odvela na Hitnu u Metković kad nemaju pojma ni o čemu. Odvela bih ih odmah u Split", rekla je za Index Ivana Bebić.

Teško joj je kad u gradu sretne djelatnice Hitne koje, kaže, spuštaju glavu i okreću pogled od nje.

"Htjela bih da ih zatvore"

"Htjela bih da ih zatvore na deset godina da vide kako je biti u zatvorenom, ja ne spavam već 2,5 mjeseca, niti mogu jesti, živim na infuzijama, skače mi tlak, po 180 sa 100 imam. Danas sam bila na konferenciji za medije i tri puta sam otišla u WC jer me počelo pritiskati s lijeve strane, užasno mi je", ispričala nam je Ivana.

Njeni 4,5-godišnji sin i 6,5-godišnja kći i dalje, kaže, čekaju Gabrijela.

"Moj 4,5-godišnji sin Mika kaže 'Gabrijel je među malim anđelima', ali i dalje čeka da dođe kući. Pitam sve njih koji su odgovorni za Gabrijelovu smrt kako bi njima bilo da moraju svoju djecu voditi na grob bratu i da lupaju po ploči očajni", rekla nam je Ivana.

Ona je danas bila na konferenciji za medije zajedno s predstavnicima građanske inicijative Sinovi i kćeri Neretve.

Razgovarali smo s njihovim predstavnikom Ivom Matičevićem, koji nam je rekao da se situacija vezana za poboljšanje zdravstvene zaštite u dolini Neretve ne miče s mrtve točke i da su poboljšanja minimalna te da nisu ispunjeni njihovi zahtjevi prezentirani na radnom sastanku u Metkoviću 14. siječnja 2019.

Građanska inicijativa traži hitnu uspostavu hitne helikopterske službe i bolnicu

"Situacija koja nas je okupila je nažalost smrt naših sugrađana, odnosno djece, zbog propusta u sustavu radi sustavnog zanemarivanja doline Neretve na svim područjima zdravstvene zaštite. Naša inicijativa je ukazala na problem i tražili smo da se poštivaju zakoni RH i sve argumentirano u zahtjevima predočili ministru zdravstva Milanu Kujundžiću i svim niže rangiranim ravnateljima s područja Dubrovačko- neretvanske županije iz sustava zdravstva i svim gradonačelnicima s područja doline Neretve te predstavnicima županije, odnosno županu Dubrovačko-neretvanske županije. Mnogi su ugroženi u ovoj postojećoj situaciji kad nemamo 24 sata zdravstvenu zaštitu, kad su vrata Hitne i dalje često zatvorena, kad koncesionari i dalje ne dežuraju te kad nemamo opremu koja je potrebna u ordinacijama. Morat ćemo nastaviti s prosvjedima zbog nepoštivanja zakona RH. Dali smo svima iz sustava priliku da hitno riješe problem za građane doline Neretve, ali nije bilo sluha", rekao nam je Ivo Matičević.

Matičević je rekao da su na sastanku s ministrom i ostalima prije nekoliko tjedana tražili da im se da krajnji rok za izgradnju dnevne bolnice Metković, kao i izjašnjavanje svih prisutnih o tome je li dolini Neretve potrebna opća bolnica. Ova građanska inicijativa prije svega traži ustrojstvo postojećih zdravstvenih ustanova tako da rade 24 sata svih sedam dana u tjednu.

Traže da na snagu hitno stupi pravilnik o upotrebi CRP analizatora, da se hitno, u što kraćem roku, ustroji medicinska helikopterska služba Metković, te da se za dolinu Neretve pronađe medicinski kadar koji im nedostaje.

"Tražimo da se izgradi županijska bolnica koja će biti od regionalnog značaja za Dubrovačko-neretvansku kao i za Splitsko-dalmatinsku županiju na području doline Neretve jer na tom području obitava oko 174.000 stanovnika koji su više od sat vremena udaljeni od bolnica KBC Split i Opće bolnice Dubrovnik", rekao je za Index Ivo Matičević.

Dodaje i kako im je dosta toga da ih se samo poziva da idu po sastancima, a da se ništa konkretno ne poduzima da stanovništvo doline Neretve dobije punu zdravstvenu zaštitu kakva mu je prijeko potrebna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.