HRT brani suludo gostovanje astrologinje: "To je ležerna emisija"

Screenshot: HRT

S HRVATSKE radiotelevizije odgovorili su na Indexov upit o spornom gostovanju astrologinje Anđelke Subašić u emisiji Kod nas doma, u kojoj je hladno konstatirala da "magnetizam proizvodi potrese", pri čemu se voditeljica nije nijednom riječju ogradila od takve izjave.

S HRT-a ne priznaju nikakvu pogrešku te kažu da se radi o "mozaičnoj emisiji ležernijeg tona".

> HRT zvao astrologinju da priča o pandemiji. Rekla je da magnetizam proizvodi potrese

Podsjetimo, HRT, koji je prisiljen plaćati golem dio stanovnika Hrvatske, jučer je u emisiji Kod nas doma ugostio astrologinju koja je pričala o pandemiji koronavirusa.

Voditeljica Barbara Kolar je u jednom trenutku astrologinji Subašić postavila sljedeće pitanje: "Možemo li našim gledateljima dati nekakav nagovještaj kakav nas ožujak čeka, hoćemo li konačno prema nekom životu?"

Uslijedio je odgovor koji smo transkribirali u cijelosti:

"Pa rekla bih da krajem ožujka se ipak nekako poslaguje, ovaj, to... to su te konstelacije planeta Sunčevog sustava u nekim teškim kutevima, 90 stupnjeva i tako, jednostavno to je magnetizam i naboj koji doista proizvodi i potrese i ovo i ono pa tako i na osobnom planu", rekla je Subašić. 

Treba podsjetiti da položaji i kretanja planeta i zvijezda nemaju apsolutno nikakav utjecaj na događaje na Zemlji, pa tako ni na potrese i epidemije. Potresi, naime, nastaju od kretanja odnosno sudaranja tektonskih ploča pod Zemljinom površinom, što se uči u osnovnoj školi.

Treba napomenuti da se Kolar ni u jednom trenutku nije ogradila od tvrdnji svoje gošće o "magnetizmu i naboju koji proizvodi i potrese", baš kao što nije napomenula da astrologija nema apsolutno nikakve mogućnosti predviđanja budućnosti.

Što kažu na HRT-u?

"Napominjemo kako se radi o mozaičnoj emisiji ležernijeg tona u koju je astrologinja bila pozvana kao gošća kako bi govorila o ljubavi. S obzirom na situaciju, dotakla se i aktualnih tema, no Hrvatska radiotelevizija vjeruje kako je svakome jasno da mišljenje astrologa nije znanstveno utemeljeno mišljenje", stoji u odgovoru HRT-a na Indexov upit.

"Nije iznosila nikakve štetne i opasne stavove"

"Dodajemo i kako gošća nije iznosila nikakve štetne i opasne stavove koji bi mogli ugroziti život i zdravlje ljudi. Također, stavovi gostiju u emisiji nisu stavovi Hrvatske radiotelevizije", odgovorili su nam s HRT-a.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.