HT-u zbog blokiranja konkurencije prijete kazne od nekoliko milijardi kuna

AGENCIJA za zaštitu tržišnog natjecanja proučit će ponašanje Hrvatskog telekoma na tržištu telekomunikacija nakon što su se tvrtke Amis Telekom d.o.o. i B.net požalile da HT zloupotrebljava svoj vladajući položaj na tržištu iznajmljenih telekomunikacijskih vodova, odlučeno je na sjednici Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.

Naime, Amis je optužio telekomunikacijskog diva da zajedno s Iskon Internetom d.d. istiskuje druge operatere s tržišta svojom politikom cijena. Također, po zahtjevu operatera B.net koji pruža usluge digitalne televizije Agencija će proučiti istiskuje li HT svojom politikom cijena svoje konkurente na tom tržištu.

Agencija ima pravo na uvid u HT-ovu dokumentaciju dok provjerava optužbe njegovih konkurenata, a ukoliko utvrdi da je HT zloporabio vladajući položaj na tržištu može podnijeti  prijavu prekršajnom sudu. Ukoliko se na sudu dokaže da je HT učinio taj prekršaj, prijeti im kazna do 10 posto vrijednosti ukupnog godišnjeg prihoda u godini kada su ga počinili.

Još uvijek traje postupak koji je protiv HT-a pokrenut nakon pritužbe mobilnog operatera VIPneta, dok je pritužba operatera fiksne telefonije Optime telecoma na razmatranju u Ministarstvu prometa i veza. S obzirom na goleme prihode koje HT ubire putem svojih usluga, kazne za eventualno grubo kršenje Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja mogle bi izbiti HT-u iz džepa i milijarde kuna.

Ovih dana u hrvatskoj podružnici T-coma tvrde da im nije nimalo lako. Vlada po prvi puta najozbiljnije razmatra uvođenje trošarina na SMS poruke, za što oni kažu da će se negativno odraziti na njihove prihode i dovesti do otpuštanja radnika. Nasuprot tome, HT se optužuje da trošarine koristi samo kao povod za rezanje kadrova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.