Japanski premijer u Teheranu želi smanjiti napetosti između Irana i SAD-a

Foto: EPA

JAPANSKI premijer Shinzo Abe otputovao je danas u dvodnevni posjet Iranu, u vrijeme rastućih tenzija između Teherana i Washingtona, u želji da ulogom posrednika smanji napetosti između te dvije zemlje.

Abe, prvi japanski premijer koji će posjetiti Iran u posljednjih više od 40 godina, trebao bi se sastati u srijedu s predsjednikom Hasanom Rohanijem, a dan nakon toga s vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem, objavili su japanski mediji.

"Na temelju tradicionalno prijateljskih odnosa Japana i Irana želio bih razmijeniti iskrena stajališta o tome kako smanjiti napetosti", rekao je Abe novinarima uoči odlaska iz Tokija.

Abe bi želio biti posrednik, budući da njegova zemlja ima prijateljske odnose s Iranom. "Privlačeći međunarodnu pažnju ovim posjetom, Japan bi želio ispuniti ulogu, koliko god možemo, u cilju regionalne stabilnosti i mira", dodao je Abe.

On odlazi u posjet Iranu povodom 90. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa dviju zemalja.

Jučer razgovarao s Trumpom o Iranu

Abe je u utorak razgovarao s američkim predsjednikom Donaldom Trupom o Iranu, rekao je glasnogovornik vlade Yoshihide Suga na novinarskoj konferenciji.

Tijekom 20-minutnog razgovora Trump i Abe razmijenili su mišljenja o regionalnoj situaciji, uključivo o Iranu, pojasnio je glasnogovornik.

Tijekom posjeta Tokiju u svibnju američki predsjednik nije se usprotivio planovima Shinza Abea da se sastane s iranskim čelnicima.

Prošle godine SAD se povukao iz nuklearnog sporazuma koji su velike sile sklopile s Iranom 2015.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif polovicom svibnja boravio je u Japanu te razgovarao s Abeom i svojim japanskim kolegom Tarom Konom.

Zarif je zatražio od Tokija da poduzme korake kako bi se zaštitio nuklearni sporazum.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.