"Kiosci Tiska ciljano su izručeni Agrokoru HDZ-ovog tajkuna Ivice Todorića"

"SLOBODNA je pala, po mom sudu - a radio sam tamo i kao početnik od 1994. od 1997. godine - s najnižih grana na samo tlo i postala sve besmisleniji i sve odiozniji tabloid; riječju, antinovine...", a zbog "generalne prakse neovlaštenog interveniranja u tekstove, novinari Slobodne Dalmacije već mjesecima prikupljaju razne primjere Krželjeve cenzure, koje će poslati na uvid Hrvatskome novinarskom društvu", navodi u tekstu objavljenom u BH Danima Igor Lasić, bivši novinar Feral Tribunea, a odnedavno i Slobodne Dalmacije.

U tekstu "Kako sam otpušten iz Slobodne Dalmacije - Nije vam ovo Feral" navodi kako je otkaz je službeno dobio zbog "sistematizacije i optimizacije", no opisuje i kako je tome prethodio sukob s uredništvom zbog cenzure koje provodi urednik Zoran Krželj, ujedno i autor pamfleta protiv vlastitih novinara "što su doveli u pitanje gazdinu volju o selidbi Slobodne Dalmacije iz centra Splita u jeftiniji objekt nadomak Sinju, gdje su uz opće sranje danas još primorani inhalirati vonj vlastitih govana iz loše urađene septičke jame". On je u sukob s Krželjom, piše, došao najprije zato što mu je onemogućeno da piše o "Milanu Štrljiću, intendantu Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, koji je taman bio zaredao s uklanjanjem nepoćudnih predstava i autora s repertoara toga teatra... Bio mu je i osobno sklon, kao što ću naknadno saznati, izuzev ultimativnog razloga kadrovskog interesa HDZ-a".

Tajni telefonski razgovoru s anonimnim Sanaderom, koji se poželio malo ubaciti u trač-kombinacije o budućem predsjedniku

"Primjera je mnogo, a sličan mome jest, recimo, onaj splitskog kolege koji je poželio napisati nešto o neplaćanju radnika na gradnji nove sportske dvorane u Splitu, jedne od šest njih u šest hrvatskih gradova, koje čine grandiozni projekt rasipanja javnog novca na kreditni rok od 30 godina, inicijalno radi domaćinstva za Svjetsko rukometno prvenstvo. Ali, projekt je zacrtan po volji premijera Ive Sanadera i lokalnih vlasti te najvećih graditelja, kao i koncesionara sportske dvorane koji jamči plaćanje stalne reklame u Slobodnoj, pa su neimenovani proleteri škartirani baš poput mojih HHO-izvora", navodi Lasić. Naime, navodi da mu zbog novinara Jutarnjeg lista Ivana Zvonimira Čička nije dopušteno kritizirati Hrvatski helsinški odbor na temelju izjava osoba iz HHO-a, koje nisu htjele izlaziti u javnost s imenima.

"A on će na to da mu ne pada na pamet objaviti moje izvore, jer bi vjerodostojni svjedoci, ako to jesu, pristali da im se objelodane imena. I da ovo tu, kaže, ovo gdje mi radimo, nije Feral...", piše Lasić, te nastavlja "Uostalom, zapitao sam Krželja tada u dopisništvu, zbog čega je onda, ako ne priznaje neimenovane izvore, u jedan moj tekst o kandidaturama na predstojećim izborima za Predsjednika RH, ugurao informaciju dobivenu od neimenovanog izvora koji ujedno vrši dužnost premijera Vlade RH, a ni tada me nije pitao želim li ja to baš tako... E, tu je, bogme, Krželj nakratko umuknuo. Pretpostavljam da ga je proželo kajanje što se o svom tajnom telefonskom razgovoru s anonimnim Ivom Sanaderom, koji se par dana ranije poželio malo ubaciti u trač-kombinacije o budućem predsjedniku, ali to nije želio javno potvrditi, je li, on sam pohvalio šefici dopisništva, a ona ga je pohvalila meni", piše Lasić.

"Todorića ovdje više nitko ne smije ni krivo pogledati"

Mediji u novodobnoj Hrvatskoj razdijeljeni su ciljanim pouzdanicima kako bi udruženi interes političke i gospodarske elite u diobi javnog bogatstva bio što uspješnije zaklonjen medijskom maglom i odvlačenjem pažnje na prigodne atrakcije koje se uslijed posvemašnje merkantilizacije usput i sjajno prodaju, zaključuje novinar.

"Kiosci Tiska kao glavni komad ukupne novinsko-distribucijske mreže, zato i jesu izručeni glavnom trgovinskom oglašivaču u Hrvatskoj, Agrokoru, HDZ-ovog tajkuna Ivice Todorića kojeg ovdje više nitko ne smije ni krivo pogledati. Danas, kad je proces proizvodnje novina zbog uzleta modernih tehnologija puno jeftiniji nego prije petnaest godina, pokretanje dnevnika ili novog tjednika puno je teže negoli je bilo, zahvaljujući novougrađenim mehanizmima i otpornicima u političkom i ekonomskom uzurpiranju medijske djelatnosti. Tranzicijski krug je zatvoren, pa tako više nikome nije čudno što se ime Zorana Krželja može vidjeti i u Registru poslovnih subjekata Hrvatske gospodarske komore, pod Slobodna Dalmacija Media d.o.o. Ali, tamo se ne navode urednici, nego članovi uprave", piše Lasić u tekstu u cijelosti objavljenom na e-Novinama.

A.B.
Foto: Index/e-Novine

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.