KOLAPS ZDRAVSTVA

Komora od Carlosove majke tražila 3000 kn ako želi da još istražuju smrt dječaka

Foto: Filip Kos/Pixsell, privatan album

22-MJESEČNI dječak iz Zadra Carlos Emanuel Antišin preminuo je 13. prosinca 2018. u KBC-u Split, a ležao je u istoj sobi s pokojnim Gabrijelom Bebićem iz Metkovića (koji je preminuo dva dana prije njega), o čemu je Index jučer pisao.

>> Maleni Carlos umro u istoj sobi kao i Gabrijel. Komora: Takva djeca ionako umiru

Carlosova majka Iris Grbić odgovornima za smrt svog sina smatra liječnike u splitskoj bolnici koji su, tvrdi ona, učinili pogreške u liječenju njegovog bronhitisa i dopustili da Carlos ostane bez kisika, nakon čega mu je stradao mozak te potom i srce. Iris Grbić nije željela izlaziti u medije, nego je sve htjela riješiti pravnim putem pa je tako u siječnju poslala zahtjev Hrvatskoj liječničkoj komori za pokretanje disciplinskog postupka protiv liječnika koje smatra odgovornima za smrt sina.

Nema osnove za nastavak istraživanja, ali ipak može ako plati

Odgovor Komore dobila je tek u lipnju, a u njemu je navedeno da je njen zahtjev neosnovan i da ne postoje elementi da se postupak dalje vodi pred Časnim sudom Komore, ali da isto tako može, ako Komori plati 3000 kuna kao predujam, ipak nastaviti postupak pred tim istim Časnim sudom.

Podsjetimo, maleni Carlos bolovao je od rijetke bolesti mukolipidoze tip II, no nije umro od nje. Naime, kako nam je ispričala njegova majka Iris, dječak je iz OB-a Zadar u KBC Split prebačen zbog bronhitisa i trebao je brzo biti pušten kući jer mu se stanje popravilo, no sve je krenulo nizbrdo nakon što je ostao bez kisika, što liječnici u KBC-u Split nisu naveli u otpusnom pismu.

Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor HLK donijelo je odluku u kojoj su zaključili da su liječnici u KBC-u Split u slučaju Carlosa Emanuela Antišina radili po pravilima struke, međutim navode i kako majka može dalje o svom trošku nastaviti postupak pred Časnim sudom Komore, za što mora platiti 3000 kuna i to za predujam.

Navode kako su od Carlosove majke u siječnju zaprimili zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka protiv nekoliko liječnica i liječnika u KBC-u Split te KBC-u Zagreb.

Komora: Sve je bilo po pravilima struke

Povjerenstvo Komore navodi kako su oni na temelju prikupljene medicinske dokumentacije i očitovanja prijavljenih liječnika zauzeli stav da je zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka neosnovan jer nema osnova sumnje da su prijavljeni liječnici u zbrinjavanju Carlosa postupali protivno pravilima liječničke struke.

Ističu i kako je sve bilo u skladu s dobrom kliničkom praksom te da Carlosova smrt nije nastupila kao posljedica liječničke pogreške ili neodgovarajućeg načina liječenja, nego kao rezultat progresivne neizlječive metaboličke bolesti.

Može nastaviti postupak - ako plati

"Slijedom iznesenog Povjerenstvo smatra da ne postoje elementi za vođenjem postupka pred Časnim sudom Komore", navodi se u odluci Povjerenstva Komore.

Međutim, odmah potom navode i kako Carlosova majka ipak može nastaviti postupak pred Časnim sudom, no samo ako plati.

"Sukladno odredbi Pravilnika o disciplinskom postupku HLK, upućuje se podnositeljicu zahtjeva da ima pravo o svom riziku i trošku nastaviti postupak pred Časnim sudom Komore. Paušalni predujam za daljnje vođenje postupka iznosi 3.000,00 kuna i uplaćuje se na žiro račun HLK", navodi predsjednica Povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor HLK Jadranka Pavičić Šarić.

"Većina djece umire u ranom djetinjstvu"

Još jedan sramotni dio koji Komora navodi u svom odgovoru Carlosovoj majci je poruka da takva djeca ionako umiru u ranom djetinjstvu.

"Povjerenstvo ističe da je mldb. Carlos Emanuel Antišin bolovao od mukolipidoze tip II, rijetke progresivne multisistemske bolesti metabolizma za koju ne postoji etiološko liječenje. Bolest je obilježene progresivnom srčanom i respiratornom insuficijencijom. Većina djece umire u ranom djetinjstvu", stoji u odgovoru Povjerenstva liječničke komore Carlosovoj majci Iris Grbić.

HLK-u smo poslali upit zašto su, nakon što su zahtjev majke da provedu disciplinski postupak nad određenim liječnicima u KBC-u Split i KBC-u Zagreb proglasili neosnovanim, potom napisali majci da ako želi da se postupak dalje vodi pred Časnim sudom Komore mora platiti predujam.

"U predmetnom slučaju nadležno povjerenstvo HLK donijelo je negativno prethodno mišljenje čime je zauzelo stav kako nema elemenata za daljnje vođenje disciplinskog postupka pred Časnim sudom protiv prijavljenih liječnika. Međutim, sukladno Pravilniku o disciplinskom postupku HLK, podnositelj zahtjeva može nastaviti postupak protiv liječnika pred Časnim sudom ukoliko nije suglasan s mišljenjem povjerenstva, ali za nastavak postupka mora u takvom slučaju predujmiti odgovarajući novčani iznos, što vrijedi za svaki slučaj kada je u prethodnom postupku doneseno negativno mišljenje od strane nadležnog povjerenstva", stoji u odgovoru HLK za Index.

"Liječnici su me ignorirali"

Podsjetimo, dječak je u rujnu bio na kontroli na Rebru gdje je ustanovljeno da nema progresije bolesti i da je dječak stabilno. Srce mu je bilo u redu, a u prosincu je hospitaliziran zbog bronhitisa.

"26. 11. 2018. moj sin Carlos Emanuel prebačen je iz OB Zadar u KBC Split radi akutne upale gornjih dišnih puteva, bronhitisa. Naime, radi njegove osnovne bolesti, svaka i najmanja opstrukcija treba biti praćena i nadzirana za što OB Zadar nema uvjete. Nakon 3 dana boravka na intenzivnoj, radi dobrog stanja premjestili su ga na običan odjel. Međutim, ubrzo nakon venske doze magnezij sulfata koju su mu ubrizgali u mom prisustvu, liječnik je izašao iz sobe, a Carlos je potom imao jaku reakciju na lijek, izokrenule su mu se oči, naglo je problijedio, ruke su mu se mlitavo opustile i brzo sam otrčala po doktora nakon čega su mog sina hitno premjestili na intenzivnu. Na sreću isti lijek ima kratko djelovanje pa je ubrzo nakon prestanka djelovanja bio dobro. Meni su rekli da reakcije na magnezij sulfat ne postoje, a iz uputa o lijeku jasno je vidljivo da postoje. Iako, ja sam liječnicima rekla da je već ranije imao nuspojave na taj lijek, ali su me ignorirali", rekla nam je Iris Grbić.

Nije bilo progresije bolesti, srce je bilo dobro

Kasnije mu se stanje popravilo i dva dana prije smrti ga je pregledao kardiolog koji je zaključio da mu je srce stacionarno, odnosno dobro. Majci su 11. prosinca rekli da je dijete dobro i da će uskoro biti otpušteno iz bolnice, a nju su poslali kući.

"Odlazim kući tog 11. prosinca i dva puta sam taj dan zvala bolnicu i oba puta su mi rekli da je Carlos stacionarno, što znači dobro. No, dan nakon mog odlaska zvali su me iz bolnice i rekli da se njegovo stanje naglo pogoršalo te su me pozvali natrag. Vraćam se odmah. Šokirana. Objašnjavaju mi da im je ostao bez zraka u ranim jutarnjim satima. Promjene i centralno stradavanje mozga bilo je očito. Oči su mu titrale, izgubile svijest, stanje je bilo očajno neprepoznatljivo. Dan prije igrao se sa svojim šuškalicama (igračke). Umiruju me govoreći da djeca dođu sebi nakon kratkog gubitka kisika, daju mu razne nove lijekove za srce te on pada u neko sedirano stanje, kao stanje kome. Srce popušta skroz i umro je 13. prosinca u 17. 01 sati. Kardiolog mu je stalno pregledavao srce i dva dana prije Carlosove smrti zaključak kardiologa je bio da mu je srce stacionarno što znači dobro", ispričala je Iris Grbić.

Kako je mogao ostati bez kisika?

Na pitanje kako se dogodilo da je Carlos ostao bez zraka, kaže da su ga nekoliko puta skidali s mehaničke ventilacije i stavili mu običnu masku s kisikom, no dječak ju je skinuo.

"Pitam se kako se to moglo dogoditi, kako nitko od tolikog broja sestara i liječnika nije bio uz njega kad si je skinuo tu masku. Liječnici su mi kasnije objasnili da je preminuo zbog srca, međutim unatoč njegovoj primarnoj dijagnozi, srce mu je bilo dobro jer smo nedugo prije toga bili na Rebru i tad su mu pregledali srce i rekli da je stabilno", kazala je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.