Kosor na telefonskoj sjednici Vlade smijenila prvog čovjeka Hrvatske poštanske banke

"NA TELEFONSKOJ sjednici, Vlada Republike Hrvatske danas je donijela Zaključak kojim se Nadzornom odboru Hrvatske poštanske banke d.d. predlaže da opozove Josipa Protegu dužnosti predsjednika, a Ivana Sladonju dužnosti člana Uprave Hrvatske poštanske banke d.d", stoji u današnjem priopćenju Vlade u kojem se dodaje kako je Vlada predložila Nadzornom odboru Hrvatske poštanske banke d.d. da imenuje Čedu Maletića predsjednikom, a Dubravku Kolarić članicom Uprave toga društva.  

Bez obrazloženja

Zanimljivo je kako Vlada nije ni jednom riječju spomenula koji bi mogli biti eventualni razlozi za smjenu Protege, ali valja naglasiti kako se već duže vrijeme u kuloarima može čuti kako je sve već odavno bilo spremno za njegovu smjenu koja se odgađala još od početka ove godine.

Naime, Protega je kao menadžer navodno imao niz poslovnih odluka koje su negativno utjecale na poslovanje i financijsko stanje banke. Među odlukama na koje se nije gledalo blagonaklono bilo je pretjeranih sponzorstava, golemih marketinških troškova, a među najvećim grijesima svakako je prebacivanja depozita od 65 milijuna kuna iz HPB-a, koji je državna banka, u privatnu, Karlovačku banku.

HPB u gubicima od 450 milijuna kuna

Na koncu službeno je objavljeno kako je Hrvatska poštanska banka u gubicima koji dosežu i 450 milijuna kuna, samo ove godine je, uz objavljeni gubitak za tri mjeseca od 28 milijuna, HNB u dodatnoj kontroli otkrio gubitak od 120 milijuna kuna. Glavni krivac navodno su ulaganje fondova banke koja su često bila vrlo rizična posebice ona u Srbiju i Crnu Goru.

Treba naglasiti kako je Protega u travnju ove godine opovrgnuo kako iz Vlade traže njegovu smjenu te je tada naglasio da HPB odnosno on ne spada državne dužnosnike već ima klasični menadžerski ugovor. Sudeći prema tom odgovoru slučaj Protege mogao bit dobiti i svoj nastavak.

Predsjednik Imex banke na čelo HPB-a

Valjda naglasiti kako je Čedo Maletić koji bi trebao naslijediti Protegu, sadašnji predsjednik uprave Imex banke, a nekadašnji je viceguverner HNB-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.