Mađarska pozvala na konzultacije švedskog ambasadora zbog spora oko migranata

Foto: Hina/EPA

MAĐARSKI ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto danas je pozvao na konzultacije švedskog veleposlanika u Mađarskoj zbog nedavno upućenih kritika švedske vlade na račun migracijske politike koju provodi Budimpešta. 

Švedska ministrica vanjskih poslova Margot Wallstrom u srijedu je rekla da mađarski premijer i talijanski ministar unutarnjih poslova nastoje osnovati savez protiv demokrata i ljevice. 

Švedska ministrica za migracije Helene Fritzon je kritizirala mađarsku migrantsku politiku i naglasila da bi Mađarska trebala preuzeti svoj dio u zajedničkoj europskoj migrantskoj politici EU-a, napominjući da je njezina zemlja velikodušno primila mađarske izbjeglice 1956. godine. 

Szijarto: Švedska ne može izjednačavati mađarske izbjeglice 1956. i ilegalne migrante danas

"Proimigracijska švedska vlada ponovno napada Mađarsku", rekao je Szijjarto za MTI. 

Szijjarto je naglasio da se mađarski premijer Viktor Orban i talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini "bore protiv ilegalnih migracija", dodajući da oni "predstavljaju volju Europljana".

Szijjarto je negodovao jer je Fritzon "stavila znak jednakosti između mađarskih izbjeglica 1956. i ilegalnih migracija" i inzistirao na tome da su se mađarske izbjeglice pridržavale "austrijskih nacionalnih i međunarodnih zakona te čekali u Austriji zemlju koja će ih prihvatiti".

"Ilegalni migranti s druge strane krše zakone i ugrožavaju sigurnost", izjavio je Szijjarto. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.