Nastavak "crvene" revolucije u Ekvadoru: Correa dobio još jedan predsjednički mandat

EKVADORSKI predsjednik Rafael Correa proglasio je svoju pobjedu na predsjedničkim izborima nakon što su dvije izlazne ankete pokazale da je u prvom krugu dobio potporu više od 50 posto glasača koji su izašli na izbore.

Ljevičar Correa pobijedio je bivšeg predsjednika Lucia Gutierreza i tajkuna koji je zaradio na prodaji banana Alvara Nabou. Po tim rezultatima na ovim izborima neće biti potreban drugi krug glasovanja, a ovo je već drugi mandat koji je Correa dobio. Protivnici su ga tijekom kampanje optuživali za vođenje taktike "čvrste ruke" u ponovnom dobivanju mandata, pišu svjetski mediji.

"Ova revolucija maršira i nitko i ništa nas u tome ne može zaustaviti"

Nakon objave rezultata Correa je rekao kako Ekvadorci tim izborom "stvaraju povijest". "Ova revolucija maršira i nitko i ništa nas u tome ne može zaustaviti", kazao je Correa nakon objavljivanja rezultata izlaznih anketa. Ta istraživanja su pokazala da je on dobio najmanje 54 posto glasova, dok je Gutierrez "osvojio srca" 28 posto, a Noboa 10,2 posto glasača. Gutierrez je izjavio da će pričekati objavu službenih rezultata prije nego prihvati svoj poraz. Ovo će biti prvi puta u 30 godina da se na izborima u Ekvadoru neće održati drugi krug predsjedničkih izbora.

Correa je svoj prvi mandat osvojio u siječnju 2007. godine na retorici o tome da strani investitori i multinacionalne kompanije iskorištavaju Ekvadorce. Tijekom mandata je uspostavio čvrsto vodstvo u zemlji koja je često u povijesti bila politički nestabilna. Promjenom ustava prošle godine povećana je državna kontrola u gospodarstvu te je omogućeno da se Correa i treći puta kandidira za predsjednika.

Socijalni programi ovise o cijenama nafte koje su u padu

Dobna granica za glasovanje spuštena je na 16 godina, a na birališta su mogli izaći i zatvorenici, policija i vojnici. U novom mandatu stari će se predsjednik suočiti s teškim gospodarskim problemima, jer zemlja živi uglavnom od izvoza nafte čija je cijena prošlih godina u padu te će, nastavkom tog trenda, teško moći financirati široki socijalni programi koje je pokrenuo Correa.

I.Kri.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.