NCP grupa: Jahte ne zagađuju more, radi se o morskom cvjetanju



GRUPA NCP poslala je demantij teksta o onečišćenju u Šibeniku, u kojemu navodi kako video objavljen na Indexu ne prikazuje zagađenje mora uzrokovano boravkom jahti nego cvjetanje mora – prirodni fenomen specifičan za područje Šibenika i mulj s morskog dna koji je prilikom uplovljavanja jahta podigla propelerima. Također su zatražili ispriku aktivistice Erike Popović
 
"Prema izvještaju “More, priobalje, ribarstvo i marikultura”, prvog koji je izradila državna Agencija za zaštitu okoliša najpodložniji cvjetanju mora su Šibenski i Kaštelanski zaljev.
Podaci su dobiveni praćenjem 21 indikatora zaštite okoliša od 1996. do 2003. godine. Posade jahti koje trenutno borave na području Kulina, M/Y Anna i M/Y Mustique su u par navrata nagrađene zbog prikupljanja tuđeg otpada i iznimne brige za okoliš", navodi se u demantiju.

Podaci transparentni

"Na stranici Ministarstva mora su transparentno objavljeni kontakt podaci Lučke kapetanije Šibenik sa odgovornim osobama pa se isto tako pitamo zbog čega gospođa Popović, ako se radilo o potrebnoj hitnoj intervenciji, iste nije i obavijestila?", dodaje se.

"Ističemo da je Mandalina punih 100 godina bila ratna luka te da se u tom razdoblju na prostoru nije vodilo računa o mjerama zaštite okoliša. Na muljevitom dnu smo unazad 5 godina koliko redovito organiziramo ekoakcije i  čišćenje dna izvadili tone smeća (staro željezo, krpe, šalice, bicikli...). Paralelno s time je iz NCP Remontnog brodogradilišta odmah po preuzimanju ujesen 2004. izvezeno preko 100 kamiona otpada i starog željeza. Neistinito je da 'onečišćenje' širi smrad: potpuno je organsko, bez mirisa, pod prstima se raspada i kad se osuši ostavlja suhi trag", stoji u tekstu.

Čemu služi udruga?

Osvrnuli su se i na izjavu gospođe Popović o tome kako je nemoguće prijaviti onečišćenje. "Imate desetke agencija i uprava kod kojih ne znate čemu služe", rekla je gospođa Popović.

"Mi se isto tako pitamo čemu služi Udruga Plavi Val kada nije na vrijeme kontaktirala Lučku kapetaniju (iako su njihovi kontakti transparentni) ili zbog čega nismo kontaktirani mi u NCP-u čiji su kontakti i poslovanje transparentno i koji bi najbrže i najstručnije reagirali? Šteta što nam se gospođa Popović kao aktivistica za zaštitu okoliša nije pridružila svojim znanjem i savjetima, kako bi naša nastojanja i aktivnosti u budućnosti imali karakter zajedničkog konstruktivnog djelovanja", navodi se.
 
Dostavili su i fotografije "trenutnog stanja mora na šibenskoj rivi kao i fotografije čišćenja plaže na Dugom otoku koje organizirao kapetan M/Y Anna (koja trenutno boravi na Kulinama) Giles Cope", a demantirali i da je u marini privezana jahta Malo vitra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.