Njemačka se zastrašujuće mijenja, društvo sve radikalnije: Merkel prozvana "izbjegličkom kurvom"

Foto: FAH

PRIJE nekoliko dana na njemačkim ulicama dogodio se incident koji je zgrozio javnost, političarku Henriette Reker, izglednu kandidatkinju za gradonačelnicu Koelna i osobu koja podupira Merkeličinu izbjegličku politiku, jedan je luđak izbo nožem po vratu usred političkog skupa.

Felix Steiner u svojem komentaru za Deutsche Welle objasnio je da je Njemačka podijeljena, a da njemačko društvo treba shvatiti da mu ne prijeti opasnost od izbjeglica.

"Slutimo da će izbjeglice promijeniti našu zemlju#, rekao je prije mjesec dana njemački savezni predsjednik.

Društvo je sve radikalnije raspoloženo

"Zastrašujuće je u kojem pravcu i kojom brzinom se Njemačka mijenja. Iako to nije stvarno iznenađujuće. Brutalni napad nožem na kandidatkinju za gradonačelnicu Kölna Henriette Reker (koja je nakon toga i pobijedila na izborima) samo je privremena kulminacija sve radikalnijih raspoloženja u društvu", mišljenja je Steiner.

Internetski forumi velikih medija i društvene mreže prepune su ispada mržnje prema izbjeglicama. Masovno se šire teorije zavjere, šire razorazne štetne glasine, koristi uvredljivj jezik, prenosi Deutsche welle. Angelu Merkel opisuje se kao izdajicu naroda, a naziva je se i "izbjegličkom kurvom".

Prije tjedan dana su se na prosvjedu Pegide u Dresdenu pojavila i vješala s dvije simbolične omče namijenjene kancelarki Merkel i vicekancelaru Gabrielu. Konstantno se podmeću požeri u domovima i prihvatilištima za izbjeglice.


Ovo je "samo početak"

Napad na Reker nije se dogodio u Saskoj, gdje je radikalna Pegida najaktivnija, već u četvrtom najvećem gradu Njemačke, koji se smatra najliberalnijom metropolom te zemlje.

Napad na političarku zgrozio je dio javnosti, dok je radikalni dio komentirao kako je "dobila to što je tražila" te da "nije šteta što je napadnuta" i da je to "samo početak". Ovako duboki jaz u njemačkom društvu nikad nije bio uočljiviji, piše DW.

"Masa Nijemaca kao da još nije shvatila pred kakvim izazovima se društvo nalazi u jesen 2015. Ne zato što treba prihvatiti i integrirati tako mnogo ljudi, već zato što treba braniti temeljne vrijednosti društva – i to ne od doseljenika kojih se svi plaše, već od onih koji gaze demokraciju i slobodu, i koji potječu iz samog centra našeg društva", zaključuje Steiner.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.