Objavljene snimke. Rektor pritiskao studenta: "Netko vam može doći i silovati ženu"

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Telegram je jučer objavio tekst o Ivanu Samardžiću, rektoru Sveučilišta u Slavonskom Brodu, koji je 45 minuta u svom uredu držao studenta Franu Kevu. Nagovarao ga je da promijeni iskaz koji je taj student dao policiji vezano uz istragu fizičkog sukoba u kojem je sudjelovao rektorov sin Josip Samardžić, također student tog fakulteta.

Rektorov sin bio je sudionik svađe pred jednim brodskim kafićem, koja je prerasla u naguravanje i fizički obračun, u kojem je uz njega sudjelovao i izvjesni Ivan Vukoja. Državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu policije i utvrdilo da se ne radi o težim tjelesnim povredama pa je rektorov sin pokrenuo privatnu tužbu protiv Vukoje. 

Telegram je sad objavio snimke.

U audiosnimci, u čijem je posjedu Telegram, rektor Samardžić objašnjava studentu Kevi kako je njegov sin Josip od udarca koji mu je zadao Vukoja mogao pasti i glavom udariti o klupu pred kafićem. Pa kaže Kevi: "Tu je ta klupa i da je udario glavom šta bi bilo, ‘ko ga j..e.'" I dodaje, misleći na Vukoju: "Možda čovjek može s tim živjeti."

Nešto kasnije, uvjeravajući studenta Kevu kako se ne treba bojati Vukoje, mladića koji je udario rektorovog sina, Ivan Samardžić kaže kako Vukoja i nije zapravo nekakav tip kojeg se treba bojati: "Sad gledajte dalje, ma j…m mu mater. Može on bit frajer, ovaj, on je p…n dim za pravog borca."

Potom podučava mlađeg kolegu što valja učiniti s nasilnicima kakvim smatra Vukoju. "Što bi vi napravili da vam netko siluje ženu? Je l’ bi mu piće platili?"

Potom govori što se sve moglo dogoditi njegovu sinu u tučnjavi s Vukojom, objašnjavajući Kevi kako se Vukoji već sudi zbog kaznenog djela silovanja te objašnjava i da je Vukoja krajnje bezosjećajan čovjek: "Pravo je pitanje, dakle, on je Josipa tu mogao ubit’. I boli ga k…c, kao što ga boli za onu, a sutra će ga bolit’ i za vas."

Rektor na snimci plaši studenta

Desetak sekundi kasnije rektor plaši Kevu, objašnjavajući da mora biti hrabar, kako se ne smije bojati Vukoje i, naravno, kako na sudu treba govoriti protiv njega. "Jer, čovjek kad se boji, sutra će vam netko doći u kuću i dirat’ ženu i silovat’", govori.

Potom kaže: "Pravo je pitanje što je on Josipu napravio da je njega Josip gurnuo. A i da mu je Josip j..o mater on, ovaj, njega nema pravo udarit'." 

Rektor uvjerava studenta Kevu kako je njegov sin suparnika mogao odgurnuti, opsovati mu mater, ali ga ovaj nema pravo udariti. Pa uvjerava Kevu da promijeni iskaz o tijeku događaja pred kafićem.

Govori studentu da je lagao na policiji i to uspoređuje s crkvenom ispovjedi. "Lažete, kad dođete u crkvu na ispovijed di vi sad, ne znam, svoju sestru pipkate i da se ispovjedite da to nije taj grijeh, istjerat će vas van iz sakristije."

"Sutra će doć’, budite uvjereni, vama, jer zna da ste vi slabić i kad ne bude mogao negdje ohladit’ Marjana i reć’ će, znaš, Fran, ti malo prošetaj, meni treba malo tvoja žena, ako mu bude zapela za oko", govori mu potom.

Rektor kaže da su ga "možda ponijele emocije"

U razgovoru za Telegram rektor Samardžić priznaje kako je Kevu zamolio da dođe u njegov ured i kako su razgovarali o incidentu, ali je, kaže, jedini razlog bio da mu pokaže videosnimku, jer misli da ju nije vidio, i pokaže kako je ono što stoji u Kevinom iskazu policiji u suprotnosti sa snimkom koju je zabilježila nadzorna kamera.

Samardžić kaže kako su ga u tom razgovoru "možda ponijele emocije" jer i on je "samo čovjek", ali opovrgava da je na Kevu činio bilo kakav pritisak ili da ga je ucjenjivao svojim rektorskim položajem.

U više je navrata ponovio da je Kevo u njegovu uredu bio posve slobodan, da je mogao izaći kad god je htio te da su se on i kolega Kevo na početku i kraju razgovora rukovali", čime je valjda htio naglasiti kao je razgovor tekao u prijateljskom i opuštenom tonu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.