Phobos-Grunt pada 15. siječnja: Pogledajte gdje bi na Zemlji mogli sletjeti dijelovi sonde

DIJELOVI ruske sonde koja je trebala doći do Marsa, ali je zapela u Zemljinoj orbiti, past će na naš planet 15. siječnja.

"Očekujemo da će dijelovi sonde Phobos-Grunt pasti 15. siječnja. Konačni datum se može i promijeniti pod utjecajem vanjskih faktora", kazao je glasnogovornik ruskih svemirskih snaga Aleksej Zolotukhin.  Nije poznato niti okvirno mjesto gdje bi ti dijelovi mogli pasti. 

 
Ruska sonda vrijedna oko 160 milijuna dolara trebala je odletjeti na Marsov mjesec Phobos i pokupiti uzorke tla. Pompozno je lansirana 9. studenog prošle godine, ali nije uspjela otići dalje od Zemljine orbite. Zolotukhin je kazao kako sonda sama kruži oko Zemlje na visini između 184 i 224 kilometara.

Očekuje se da će na Zemlju pasti od 20 do 30 dijelova koji zajedno ne teže više od 200 kilograma, dok će visoko toksično gorivo izgorjeti prilikom ulaska sonde u Zemljinu atmosferu. Ambiciozan projekt je trebao vratiti u pogon ruski interplanetarni program, koji nije ostvario uspjeh još od vremena Sovjetskog Saveza te je trebao biti priprema za ljudsku misiju na Mars.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.