KOLAPS ZDRAVSTVA

Pogledajte žestok govor s Markovog trga: "Sestre odlaze jer ste ih vi otjerali"

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL, video: Index

MEDICINSKE sestre i tehničari prosvjedovali su danas u Zagrebu tražeći povećanje osnovice plaće za 25 posto. 

Prosvjed medicinskih sestara i tehničara u organizaciji Inicijative za boljitak hrvatskog sestrinstva započeo je u 10 sati na Trgu bana Jelačića, gdje im se pridružio i dio građana. S glavnog se zagrebačkog trga nekoliko tisuća prosvjednika zaputilo prema Markovu trgu.

Na Markovu se trgu jedna od inicijatorica prosvjeda, Sanda Alić, obratila okupljenima upozorivši na loše stanje u sustavu i radnim uvjetima medicinskih sestara.

"Ministar je neki dan rekao da novaca nema i da je to hrvatska realnost. E pa sad, ministre, sad ćete čuti što je zaista hrvatska realnost. Da nema nas, sestara i tehničara, ovaj sustav bi već odavno bio u kolapsu! Jer samo ga mi održavamo svojom empatijom. Hrvatska je krvlju plaćena da bi je vi, gospodo, sada sustavno uništavali. Sestre odlaze raditi izvan zemlje jer ste ih vi otjerali! Zato sada, mi koji smo ovdje, radimo za dvije osobe. Do kada? Na mnogim odjelima popodne i noću radi jedna sestra i skrbi za sve bolesnike. Na 24 trudnice u Petrovoj radi jedna sestra. To je najmanje 48 života za koje ona brine. Ugroženo je zdravlje", poručila je između ostalog Alić.

Alić je istaknula kako su ih ovih dana pokušali ušutkati, no ustvrdila je da je medicinskih sestara i tehničara u sustavu zdravstva najviše - 30 tisuća - te da neće dopustiti da o njihovoj sudbini odlučuje nekolicina.

Pogledajte cijeli njezin govor. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.