Policija u Njemačkoj, Nizozemskoj i Francuskoj uhitila brojne imitatore manijaka iz Winnendena

NAKON svakog ubilačkog pohoda, kao i nakon svakog medijski eksponiranog zločina, javi se velik broj ljudi koji se prijete da će ponoviti nešto slično. Takvi "imitatori" su nekad ozbiljni, a nekad se šale. Svejedno, policija ne može riskirati. Tako je njemačka policija u zadnja dva dana napravila seriju uhićenja mladića koji su se prijetili novim ubilačkim pohodima po uzoru na onaj u Winnendenu, u kojemu je Tim Kretschmer ubio 17 ljudi, među njima i Hrvata Denisa Puljića.

Brojne prijetnje

U Ennenpetalu u saveznoj pokrajini Nordrhein-Westfallen, gradiću veličine Winnendena, policajci su priveli 17-godišnjeg srednjoškolca koji je svojim školskim kolegama najavio ubilački pohod. Policija ga je uhitila danas, a pri pretrazi stana nađene su kemijske supstance i upute kako od njih napraviti eksplozivne naprave.

U Luneberškoj ravnici, regiji u saveznoj pokrajini Niedersachsen, uhićen je 21-godišnjak koji se na jednom chat servisu prijetio kako će u jednoj školi izvesti masakr. Policiju je na njega upozorio 16-godišnjak. "Sutra ću ubiti 16 učenika. Imam oružje i sve ću ih poubijati", napisao je 21-godišnjak. Pri ispitivanju se ispostavilo da se 21-godišnjak samo šalio, no i zbog toga mu prijeti kazna zbog remećenja javnog reda i mira. Policajci kažu kako ne žele odati identitet mladića, jer ne žele podilaziti njegovom apetitu za pažnjom.

U Regensburgu, gradu u Bavarskoj, policija je još jučer uhitila 15-godišnjeg mladića zbog prijetnje smrću. Taj je svojim bivšim kolegama iz škole najavio kako će otići u bivšu školu i ubiti nekoga. Pri tome je i objavio kao nema što izgubiti.

Učenici su to prijavili rektoru škole o kojoj je riječ, a rektor je obavijestio policiju. Policajci su nakon nekoliko sati uhitili mladića. Slične prijetnje zabilježene su u još nekim gradovima.

U Ilsfeldu, gradu udaljenom nekoliko kilometara od Winnendena, policija je danas morala zatvoriti jednu srednju školu zbog prijetnje ubilačkim pohodom. No, pri pretrazi škole nije nađeno ništa što bi ukazivalo na kriminalno djelo, pa je škola ponovno otvorena.

S druge strane granice

Slični slučajevi dogodili su se i u Francuskoj i Nizozemskoj. Nizozemska policija u petak je uhitila 18-godišnjeg mladića optuženog da je prijetio pokoljem u jednoj od škola u južnom gradu Bredi. Kao posljedica prijetnje, policija je danas u Bredi zatvorila sve škole i dječje igraonice.

U Francuskoj je uhićen 18-godišnjak koji je u četvrtak navečer na jednome blogu zaprijetio kako ćepočiniti krvoproliće u jednoj srednjoj školi nadomak Parizu. Mladić je uhićen rano jutros u svome domu u Villemombleu u pariškoj regiji i odveden u pritvor. Kod njega nije pronađeno oružje.


Posljedice nisu male

Najave imitacija zločina visokog profila su uobičajena stvar, kažu psiholozi. Ipak, one ni u kom slučaju nisu bezazlena stvar. Čak i oni koji najavljuju nove zločine samo iz šale suočavaju se s vrlo ozbiljnim posljedicama. S jedne strane, prijeti im i do tri godine zatvora, a s druge strane tu je financijska dimenzija. Policijske intervencije i evakuacije škola mogu biti vrlo skupe i u slučaju lažne dojave se troškovi mogu zaračunati onima koji su se prijetili, pa si je na taj način moguće nabiti dug koji se otplaćuje dobar dio života, rekli su iz ministarstva pravosuđa pokrajine Baden-Württemberg.

F.M.
Foto: AFP
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.