Policija upala u Bolsonarovu kuću. Zaplijenili mu mobitel, odbio im dati lozinku

Foto: Profimedia

BRAZILSKA policija je pretražila kuću bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara i uhitila jednog od njegovih najbližih suradnika. Potpukovnik Mauro Cid Barbosa, kojeg brazilski tisak opisuje kao Bolsonarovu "desnu ruku", uhićen je zajedno s pet drugih osoba. Istraga je pokrenuta zbog navodnog lažiranja dokumenata o cijepljenju protiv koronavirusa.

Policija je izvršila pretrese na više adresa u Brasiliji i Rio de Janeiru. Privedena su i dvojica Bolsonarovih zaštitara. Zaplijenjeni su mobiteli koji pripadaju Bolsonaru i njegovoj supruzi Michelle, a Bolsonaro je navodno odbio policajcima dati lozinku, piše Guardian

Bolsonaro tvrdio da se odbio cijepiti

Istražitelji vjeruju kako je niz službenih zapisa o cijepljenju krivotvoren u bazi podataka Ministarstva zdravlja kako bi se proizvele lažne potvrde o cijepljenju koje bi omogućile međunarodno putovanje, uključujući i u Sjedinjene Države. Navodno se među krivotvorenim zapisima nalaze i oni koji pripadaju Bolsonaru te njegovoj 12-godišnjoj kćeri Lauri. 

Lažni podaci su vjerojatno umetnuti u bazu između studenog 2021. i prosinca prošle godine. Bolsonaro je u listopadu prošle godine poražen na predsjedničkim izborima od Lule da Silve. Bolsonaro se tijekom svog mandata suočio s međunarodnim kritikama zbog nesmotrenog rukovanja tijekom pandemije. 

U Brazilu je od korone preminulo više od 700.000 ljudi, a krajnje desni političar je više puta potkopao napore za suzbijanje i cijepljenje protiv bolesti. Više puta je ponovio kako se odbio cijepiti. Lula da Silva je prošli tjedan izjavio kako bi Bolsonaro trebao biti izveden pred sud zbog svog djelovanja tijekom pandemije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.