Prazna ginekološka ordinacija razljutila Vrgorčanke. Ravnatelj se pravda nesporazumom

Foto: Vrgorske novine/FaH

VRGORAC je u ožujku ove godine ostao bez ginekologinje koja je nakon nepuna dva mjeseca rada dala otkaz. Nakon iznenadnog odlaska doktorice Zovko Bator, Dom zdravlja je uspostavio novi raspored prema kojem su ginekolozi iz Splita putovali u vrgoračku ginekološku ordinaciju.

Ginekolog nije došao na posao

Šest mjeseci se dva puta tjedno u Vrgorcu mijenjalo nekoliko doktora iz Splita kako bi pacijentima osigurali ginekološku skrb. No pacijentice su se Indexu požalile kako su doktori znali zakasniti na posao, a prošli tjedan se nitko nije ni pojavio. U prošli utorak i četvrtak puna čekaonica žena čekala je na zakazane preglede. Svi su bili vraćeni kući jer medicinska sestra nije znala što se događa i zašto ginekolog nije došao na posao.

"Prvi put smo ostali iznenađeni što se nitko nije pojavio. Medicinska sestra ih je zvala milijun puta, ali joj se nitko nije javio. Na kraju smo svi otišli doma i vratili se u četvrtak, a tada smo se stvarno šokirali. Ginekolog opet nije došao. Puna čekaonica žena nije znala što će napraviti, a ništa nam nije znala reći ni sestra jer joj se na naše oči nitko nije htio javiti na telefon", kazala je trudnica koja je zbog straha željela ostati anonimna.

Tjedan dana bez ginekološke skrbi razljutio je velik broj trudnica i žena. Zbog različitih problema neke su bile primorane preglede zakazati kod privatnika dok se, kako kažu, netko ne udostoji doći u ordinaciju.

Pacijentica skoro ostala bez naknade 

No nisu svi mogli otići privatniku, priča nam sugovornica koju je panika u visokom stupnju trudnoće uhvatila zbog doznaka za rodiljni dopust.

"Za koji dan trebam na HZZO predati doznake za rodiljni dopust. Ako to ne učinim do zakonskog roka, izgubit ću naknadu. Nitko ne dolazi i ne znam kako doći do doznaka. Nemam ni način ni vezu koja mi može pomoći u ovom trenu. Uz cijene koje divljaju, samo mi još treba da zbog našeg sustava izgubim i te novce na koje smo računali", zabrinuto nam je ispričala trudnica.

Problemima u ginekološkoj ordinaciji nije iznenađena pacijentica koja već 15 godina živi u Vrgorcu. Puno puta je, kaže, bila prisiljena plaćati privatne preglede.

"Razumijem da nema tko raditi, ali ovo je jako teško za nas pacijente. Nemamo našeg ginekologa. Doktori nam se često mijenjaju i ne sjećaju se naših problema. Gubimo veliki dio pregleda samo dok im objasnimo što je problem. Uz to, nekim ženama nije lagodan odlazak ginekologu i kad te iza vrata svaki put dočeka netko novi, to dodatno stvara stres", kazala je Vrgorčanka te dodala kako zbog toga sve češće ide privatniku.

Ravnatelj Rađa: Nastao je nesporazum

U Splitsko-dalmatinskoj županiji osposobljena su 32 ginekološka tima, od kojih su tri bez nositelja. Domovi zdravlja u Makarskoj, Vrgorcu i Visu nemaju stalnog ginekologa, nego im se po rasporedu, dva puta tjedno, izmjenjuju doktori iz Splita.

Index je razgovarao s ravnateljem Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Markom Rađom kako bismo otkrili gdje je nastao problem i zbog čega pacijenticama nije pružena ginekološka skrb.

U ordinaciju koja ima preko 2000 pacijenata prošlog tjedna ginekolozi iz Splita nisu došli na posao. Pacijentice su tijekom utorka i četvrtka stizale na zakazane preglede na kojima ih je dočekala medicinska sestra, koja nije znala što se događa. Sestri se nitko iz Splita, kako navode pacijentice, nije javljao na pozive te nije mogla doznati hoće li netko od doktora ipak doći. Nama se javio ravnatelj Rađa i kazao kako je došlo do nesporazuma.

"Propust se dogodio jer je moja administracija unutar Doma zdravlja mislila da su ugovori s ginekolozima potpisani do kraja devetog mjeseca, a zapravo su bili potpisani na šest mjeseci koji su istekli prije završetka rujna. I tu je nastao nesporazum u tom jednom tjednu kada nitko nije otišao u Vrgorac", kazao je ravnatelj Marko Rađa te dodao kako ne može puno kontrolirati doktore.

"Nažalost, ne mogu kontrolirati, osim zaposlenike Doma zdravlja, tko je stvarno došao, a tko nije. Nemam mogućnost sankcija, mogu samo evidentirati i tu informaciju proslijediti dalje Ministarstvu i HZZO-u.

Koliko sam upoznat, prije ovoga nije bilo pretjerano puno problema. Jedino su se žalili da su ginekolozi kasnili sat vremena na posao", rekao je za Index ravnatelj Rađa i najavio kako će pacijente sutra dočekati zaposlenik Doma zdravlja.

"Očekujem jako veliku buru"

U sljedeća tri tjedna u Vrgorcu će se izmjenjivati šest ginekologa zaposlenih pri Domu zdravlja SDŽ-a, a od 24. listopada prema najavama ravnatelja ide novi raspored u koji će se prema izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti trebati uključiti i privatni ginekolozi. Ravnatelj Rađa očekuje veliku buru i negodovanje svih privatnih ginekologa.

"Jutros sam potpisao novi raspored i prema izmjenama Zakona koje su nastupile u travnju, od ove godine u njemu moraju sudjelovati svi koji imaju ugovore o javnoj zdravstvenoj službi. Ambulanta u Vrgorcu će raditi dva dana, utorkom i četvrtkom, u punom radnom vremenu, dok će ostala tri dana pacijentima biti dostupna medicinska sestra.

Kod situacija poput ove u Vrgorcu, kada nemamo stalnog ginekologa, zakon omogućuje ravnatelju Domu zdravlja da ona mjesta koja su nepopunjena popuni privatnik. Koliko znam, u Hrvatskoj još nitko nije iskoristio tu mogućnost ovakve organizacije službe. Očekujem da će novi raspored vjerojatno izazvati jako veliku buru."

Problemi u Dalmatinskoj zagori i na otocima

Splitsko-dalmatinska županija u sustavu ima 29 ginekologa, od kojih 14 radi u Splitu. Najveće probleme s adekvatnom zdravstvenom skrbi imaju stanovnici Dalmatinske zagora i otoka. Pored nedostatka ginekologa, često su u manjku s pedijatrima i doktorima obiteljske medicine.

Ravnatelj Rađa smatra kako do problema dolazi zbog toga što u manjim sredinama nema tog kadra. Odnosno, u tom području nema mladih ljudi koji se školuju i nakon završetka fakulteta vrate u Vrgorac kako bi ondje radili.

"Sredine poput Imotskog i Sinja imaju još djece koja završavaju zdravstvene škole. I onda se bar netko od te djece odluči i vrati u svoj kraj. Ostanu tu živjeti i raditi. Međutim, u sredinama poput Vrgorca i Makarske se to sve rjeđe dešava i ti stanovnici ovise o drugim zdravstvenim djelatnicima, koji dolaze iz većih gradova", objasnio je ravnatelj Rađa te dodao:

"Tko god došao raditi u Vrgorac, a nije vezan za to mjesto i ukaže mu se bolja prilika, on će otići raditi na drugu stranu. I to nije pitanje samo u našoj županiji. Kad uzmete u obzir cijelu Hrvatsku, naša županija tu još dobro stoji", zaključio je ravnatelj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.