Prosperov Novak dobitniku Zlatne palme: Vidjet ćemo hoćeš li dobivati novac

Foto: Bujica

Kontroverzni povjesničar književnosti, publicist i političar Slobodan Prosperov Novak gostovao je u Bujici Velimira Bujanca, neonacista osuđenog za plaćanje prostitutke kokainom. Prosperov Novak, inače, treći je na listi Domovinskog pokreta za Europski parlament, a ranije je izjavio i ako ta stranka dođe na vlast već "sutra ujutro" ugasiti tjednik Novosti.

Prosperov Novak u Bujici se, između ostalog, osvrnuo na dobitnika Zlatne palme u Cannesu, Nebojšu Slijepčevića. Slijepčević je, podsjetimo, nagrađen za hrvatski kratkometražni igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti". Okomio se i na Borisa Dežulovića.

"Domovinski pokret ući će uskoro u mnoge pore vlasti"

"Dovoljno je reći kako je predložak za scenarij njegovog filma 'Čovjek koji nije mogao šutjeti' bio tekst Borisa Dežulovića, lika koji je na tenkovima JNA ušao u okupirani Vukovar, a u 'Novostima' prostački psovao Grad heroja", poručio je, prenio je Bujanec na svom Facebooku. Dežulović, inače, nije bio u Vukovaru na tenkovima JNA.

"Domovinski pokret ući će uskoro u mnoge pore vlasti, uključujući i kulturu te naročito HAVC, pa ćemo vidjeti hoće li Slijepčević ubuduće dobivati sredstva za svoje filmove", dodao je Prosperov Novak.

Radnja filma prati putnički vlak koji je putovao u veljači 1993. godine iz Beograda za Bar. Zaustavili su ga naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. U vlaku su pronašli i pogubili 19 muslimana. Tome je svjedočilo 500 putnika, ali nitko im se nije suprotstavio. Osim Tome Buzova, umirovljenog časnika JNA.

Buzov je 17-godišnjeg Bošnjaka posjeo na svoje mjesto u kupeu, ustao i izašao umjesto njega. Oni koji su ostali u vlaku, kasnije su prepričali što se zaista dogodilo. Tijelo Tome Buzova nikada nije pronađeno, a tekst Borisa Dežulovića redatelju je poslužio kao inspiracija za film.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.