Prosperov Novak proveo Uskrs u zatvoru, kolegica ga prijavila za prijetnju smrću

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

KONTROVERZNI hrvatski povjesničar književnosti, publicist i političar Slobodan Prosperov Novak uhićen je na Uskrs zbog navodne prijetnje kolegici. Uhićen je, kako piše Dnevno.hr, jer ga je zaposlenica Hrvatskih studija optužila da joj je prijetio da će je ubiti pištoljem. On tvrdi da ženu i ne poznaje te optužuje policiju da je u pritvoru držan bez lijekova, iako je teško bolestan.

"Ona je zaposlenica Hrvatskih studija, ja nisam zaposlenik tog fakulteta, već radim na projektu. Ona je odbijala zadatak koji su joj dali dekan i prodekan, bila je zadužena za javnu nabavu. Kada sam bio tamo, pozdravili smo se i zaželjeli sretan Uskrs. Na kraju se javna nabava raspisala, to mogu potvrditi dekan i prodekan", ispričao je Prosperov Novak.

Policija potvrdila incident

Iz Policijske uprave zagrebačke za Telegram su potvrdili kako su postupali na temelju prijave koju je građanka protiv 71-godišnjaka podnijela 14. travnja ove godine. On je nakon toga doveden u policijske prostorije. 

"Prilikom uhićenja, muškarac je upoznat s razlogom uhićenja i pravima uhićenika, uključujući i pravo na zdravstvenu zaštitu, što uključuje i mogućnost provođenja medicinske terapije. O tome je izričito upitan. On je naveo da mu terapija nije potrebna do sljedećeg dana", navodi zagrebačka policija.

Prespavao je u pritvoru.

"I idućeg jutra odbio je mogućnost uzimanja medicinske terapije na što su mu policijski službenici ukazali da ima na to pravo", pišu dalje iz zagrebačke policije i potvrđuju da je 71-godišnjak po dovršetku provođenja dokaznih radnji u 12:43 pušten na slobodu.

"Tijekom uhićenja, 71-godišnjak nije imao primjedbe na policijsko postupanje. Tijekom boravka u službenim prostorijama policije prema njemu su se policijski službenici odnosili humano i etički te niti u jednom trenutku nitko od policijskih službenika nije povrijedio njegovo dostojanstvo, integritet ili na neki drugi način mu uskratio bilo kakvo njegovo zajamčeno pravo kako čovjeka tako i uhićenika", naglašava zagrebačka policija.

Boras ga predložio za professora emeritusa

Podsjetimo, rektor Damir Boras nedavno je predložio da Slobodan Prosperov Novak postane professor emeritus.

Prosperovu Novaku malo će tko osporiti važnu ulogu koju je odigrao u povijesti hrvatske književnosti, kako u Hrvatskoj 1980-ih tako i tijekom rada na uglednom sveučilištu Yale početkom 2000-tih.

Početkom 1990-ih se družio s liberalnim pjesnikom, misliocem i političarom Vladom Gotovcem, a kritizirao primitivni nacionalizam tuđmanovskog tipa.

No krajem prvog desetljeća ovog milenija događa se drastičan obrat i Prosperov Novak postaje apologet iste one ideologije koju je početkom 1990-ih kritizirao. On postaje intelektualna ikona desnice i profesor na Hrvatskim studijima, koje su Boras i njegovi bliski suradnici uzurpirali i transformirali u nacionalističko-konzervativni pandan Filozofskog fakulteta.

Govorio o "hrvatskoj matematici"

Na toj novoj liniji zaredali su se dvojbeni istupi i provale Prosperova Novaka u medijima, ali i neki skandali. Podsjetimo na samo nekoliko medijski praćenijih.

2016. godine, kao revni kritičar kurikularne reforme pod vodstvom Borisa Jokića, postavio je pitanje što će djeci poezija frontmena Azre Branimira Štulića, kad postoji puno kvalitetnija Darka Rundeka ili TBF-a.

2017. izvrijeđao je kolumnista Borisa Dežulovića čije je Pjesme iz Lore nazvao glupima te novinara i književnika Predraga Lucića kojega je, komentirajući njegovu knjigu Step by Step Stepinac i još mnoge popularne pjesme, nazvao monstrumom Jugoslavije i komunizma.

2018. u emisiji Nedjeljom u 2, Aleksandar Stanković ga je podsjetio da je za Pjesme iz Lore 2007. pisao da su brutalno domoljubne, ali ih je kasnije nazvao glupima. Tom prigodom, između ostalog, Prosperov Novak je rekao da priznaje antifašizam samo do 1945., da ga od tada na dalje smatra floskulom, a u Hrvatskoj čak sramotnim.

2018. na skupu koji je organizirala Udruga stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Đure Glogoškog ustvrdio je da postoji hrvatska matematika. "Tko ne može govoriti o povijesti, ne može ni o matematici. Da, postoji hrvatska matematika", rekao je Prosperov Novak.

Sporni privilegiji

2018. kada su novinari kritizirali rektora Borasa koji im nije dozvolio da prisustvuju sjednici Senata na kojoj se birao novi rektor, Prosperov Novak je branio Borasa. "Da, Senat je zatvoreno tijelo. Ne može ulica birati rektora najvećeg Sveučilišta u Hrvatskoj. Ne može ulica uopće ništa birati. Ulica nije mjesto gdje se bira. Na ulici se možda može pokrenuti revolucija, a bogme i destrukcija", rekao je Prosperov Novak tom prilikom. Pritom je protivnike Borasa, uključujući i Damira Bakića, protukandidata za mjesto rektora, etiketirao kao destrolutore. Sličan termin - "dirigent orkestra destrolucije" - moćni prorektor Ante Čović svojevremeno je upotrijebio protiv autora ovih redaka.

2019. dosta se pisalo o tome kako je Milan Bandić aktom gradonačelnika odobrio isplatu 340 tisuća kuna izdavačkoj kući Lilliput planet kao pomoć Grada provedbi Novakovog projekta Kanonski korpus hrvatske književnosti, kulturne povijesti, filozofije i znanosti, što je tada bila ponajveća potpora za izdavaštvo.

2020. još se više pisalo o tome kako je Prosperov Novak, kao svojevremeni član Bandićeve stranke, od gradonačelnika dobio gradski stan od 70-ak kvadrata uz najamninu od samo 369 kuna mjesečno.

Balaševića optužio za Srebrenicu

2021. u podcastu Velebit, citirajući Janeza Janšu, ustvrdio je da bi Đorđa Balaševića trebalo smatrati suodgovornim za Srebrenicu jer se deklarirao kao Jugoslaven. Njegova logika tu je bila da je svatko tko je podržavao ideju jugoslavenstva pridonio ratu i bio protiv Hrvatske. U istom razgovoru, osvrćući se na niz skupova povodom smrti slavnog pjevača, izjavio je da bi Jugoslaveni radije Balaševića za sveca nego Stepinca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.