Rektor držao studenta 45 minuta u uredu, tražio da promijeni iskaz o njegovom sinu

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Ivan Samardžić (61), rektor Sveučilišta u Slavonskom Brodu, u srijedu 17. siječnja ove godine gotovo cijeli školski sat držao je u svom uredu studenta Frana Kevu, pokušavajući ga uvjeriti da promijeni iskaz koji je dao kao svjedok incidenta - tučnjave pred jednim slavonskobrodskim kafićem - u kojoj je sudjelovao i rektorov sin, Josip Samardžić, doznaje Telegram.

Dan ranije student Kevo došao je u zgradu Sveučilišta na potpisivanje stipendija, a kad ga je rektor vidio, pozvao ga je na stranu i rekao da sutradan dođe u njegov ured jer bi trebao promijeniti iskaz te da će biti njegov glavni svjedok. Pritom je upozorio kako je on rektor i kako ima utjecaja na njegovo daljnje školovanje, piše Telegram.

Slučaj zbog kojeg je rektor pozvao studenta je tučnjava u kojoj su sudjelovali rektorov sin i Ivan Vukoja, a dogodila se prije godinu i pol. Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je kaznenu prijavu Policijske uprave brodsko-posavske, smatrajući da Ivan Vukoja Josipu Samardžiću nije nanio teške, već lakše tjelesne ozljede.

Optužio ga da je lažno svjedočio

Potom je Vukoju kazneno gonio rektorov sin, piše Telegram. Kevin iskaz ne ide u prilog sinu rektora, zbog čega ga je rektor htio nagovoriti da promijeni iskaz. Pokazivao mu je snimku nadzorne kamere.

U više navrata pitao ga je zašto je tako govorio policiji i boji li se Vukoje, a onda komentira kako je ”Vukoja p….n dim za pravoga borca”. Pitao je Kevu zašto govori da Vukoju ne poznaje, kad se na snimci vidi drugačije, jer se navodno grle, piše Telegram.

U jednom trenutku rektor Samardžić kaže Kevi kako je policiji lažno izjavio da je njegov sin nakon Vukojinog udarca kratkotrajno bio ošamućen, te pojašnjava Kevi da se na snimci vidi drugačije i ponovno tvrdi kako nije govorio istinu, jer se na snimci vidi da su se stvari događale drugačije, da je njegov sin na zemlji ležao sedam minuta…

Rektor tvrdi kako je Vukoja njegovog sina Josipa mogao ubiti pa kaže: ”I boli ga k…c kao što ga boli za onu, a sutra će ga boljeti i za vas.” ”Jer vi se njega bojite, nemojte ga se bojati, jer sutra će vam doći u kuću i dirati ženu”, nastavlja rektor Samardžić govoriti studentu Kevi.

"A vidite tog Vukoju, on se predstavlja kao čovjek koji ide u crkvu. Nabijem ga na k…c” i pokazuje Kevi sliku Vukojinih majke i oca u crkvi i kaže: ”Gdje je silovanje, tu nema blagoslova.”

Kaže da su ga "možda ponijele emocije"

U razgovoru za Telegram rektor Samardžić priznaje kako je Kevu zamolio” da dođe u njegov ured i kako su razgovarali o incidentu, ali je, kaže, jedini razlog bio da mu pokaže videosnimku, jer misli da ju nije vidio, i pokaže kako je ono što stoji u Kevinom iskazu policiji u suprotnosti sa snimkom koju je zabilježila nadzorna kamera.

Samardžić kaže kako su ga u tom razgovoru ”možda ponijele emocije” jer i on je ”samo čovjek”, ali opovrgava da je na Kevu činio bilo kakav pritisak ili da ga je ucjenjivao svojim rektorskim položajem.

U više je navrata ponovio da je Kevo u njegovu uredu bio posve slobodan, da je mogao izaći kad god je htio te da su se on i kolega Kevo na početku i kraju razgovora rukovali”, čime je valjda htio naglasiti kao je razgovor tekao u prijateljskom i opuštenom tonu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.