Amerika isplaćuje odštetu žrtvama najveće financijske prijevare u povijesti

Foto: Getty

AMERIČKE vlasti su danas priopćile da su počele isplaćivati odštetu žrtvama prijevare Bernarda Madoffa, čija se financijska piramida urušila 2008. ostavivši velik broj uništenih ulagača.

Fond MVF, koji je Ministarstvo pravosuđa osnovalo kako bi objedinilo tužbe oštećenika, isplatio je 772.5 milijuna dolara 24631 oštećeniku u svijetu, dodaje se u priopćenju.

Taj fond koji žrtvama prijevare treba isplatiti 4 milijarde dolara zaprimio je 65 000 tužbi iz 136 zemalja.

Žrtve oštećene za više od 40 milijardi dolara

Žrtve su oštećene za više od 40 milijarda dolara, navodi MVF.

"Nikakav novac neće moći ukloniti katastrofalne posljedice koje je Madoffova povijesna prijevara imala za te pojedince i tvrtke", rekao je William Sweeney, dužnosnik Ministarstva pravosuđa, a prenosi se u priopćenju.

"No sada, gotovo desetljeće poslije, nadamo se da će žrtve napokon moći ugledati svjetlo na kraju tog dugog i crnog tunela".

Madoff služi kaznu zatvora od 150 godina

Bernard Madoff trenutačno služi kaznu od 150 godina zatvora za najveću financijsku prijevaru u povijesti koja se procjenjuje na 65 milijarda dolara ako se računaju glavnica i kamate koje su klijenti izgubili.

Prijevara se sastojala u tome da se od novih klijenata uzima novac za isplatu starih.

Prijevara je otkrivena u prosincu 2008. kada je, s izbijanjem financijske krize, sve veći broj ulagača počeo tražiti svoj novac, a Madoff nije mogao ispuniti njihove zahtjeve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.