Šefovi firmi sastali se s Marićem, traže od njega smanjenje brojnih poreza

Ministar financija Zdravko Marić Ilustracija: Pixsell/Davor Puklavec

HRVATSKA gospodarska komora (HGK) priopćila je da je danas održan sastanak čelnika desetak najjačih domaćih tvrtki s ministrom financija Zdravkom Marićem vezano uz četvrti val porezne reforme, prenoseći da su gospodarstvenici poručili kako bez poreznog rasterećenja nema većih plaća i konkurentnosti. 

"Smanjenje stope poreza na dohodak i povećanje, odnosno proširenje neoporezivih primitaka (smještaj, prijevoz i prehrana radnika) su bili primarni zahtjevi poduzetnika. Razgovaralo se i o prekovremenom radu, smanjenju poreza na dobit, dodatnom povećanju porezno priznatog troška upotrebe sredstava za osobni prijevoz na 70 posto, oporezivanju dohotka ponovno zaposlenih umirovljenika i posebnom postupku oporezivanja za putničke agencije", ističu iz Komore, koja je bila i organizator sastanka.

"Situacija je alarmantna, kronični nedostatak radne snage traži povećanje plaća. Tvrtke takvo povećanje više ne mogu financirati umanjenjem dobiti jer to ozbiljno narušava investicijski i razvojni potencijal, a time i održivost poslovanja. Zato je buduće porezne promjene nužno usmjeriti na rasterećenje rada od strane države", poručio je predsjednik HGK Luka Burilović.

Reforma "još u fazi izrade analiza"

Iz Komore u priopćenju prenose da je ministar Zdravko Marić objasnio kako je četvrti krug porezne reforme "još u fazi izrade analiza". "Razgovaramo sa svima, poreznom strukom, akademskom zajednicom i naravno, gospodarstvenicima. Želimo čuti što vas muči, ali morate imati na umu da su želje jedno, a mogućnosti drugo. Namjera nam je da u danim okolnostima dodatno financijski i administrativno rasteretimo gospodarstvo", naglasio je Marić.

Prema priopćenju, od gospodarstvenika na sastanku su bili predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar, predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago, direktorica Sektora financija i kontrolinga u Krašu Ivanka Maričković Putrić, predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba, predsjednik Uprave PIK-a Vinkovci Vladimir Džaja, direktor Stražaplastike Josip Grilec, predsjednik Uprave Spin Valisa Zdravko Jelčić, prokurist Kamgrada Dragutin Kamenski, predsjednik Uprave M STARTA  Mate Krpan i vlasnik KTC-a Ivan Katavić.

Prehrana, smještaj i prijevoz radnika

Prokurist Kamgrada istaknuo je da su njihovi prijedlozi da se troškovi prehrane, smještaja i prijevoza radnika tretiraju kao naknada, a ne kao primanje u naravi, što je trenutno slučaj. To se, dodao je, prvenstveno odnosi na strane radnike koji dolaze preko kvota, ali i na domaće ljude.

S tim se zahtjevom, kako se nadalje navodi, složio Marin Pucar i naglasio da se to treba odnositi i na izmještene radnike, jer Podravka svoje radnike, ovisno o sezoni, seli unutar države.

Darinko Bago je upozorio da su plaće koje su isplaćuju ljudima u Hrvatskoj u bruto iznosu veće nego što bi bile da im se isplaćuju u Njemačkoj i da vlasnicima tvrtki izvana to naprosto nije jasno. "Priznavanje troškova korištenja automobila također smatraju vrlo visokim, žele razumno smanjenje, ovisno o kategoriji vozila. Nije im jasno ni kako funkcioniraju davanja za zdravstveno osiguranje te smatraju da bi te doprinose trebalo smanjivati, ovisno o visini plaće. Sve se svodi na to da se plaća proba rasteretiti da bude što niža u bruto iznosu. Naravno, to zavisi o mogućnosti proračuna. Samo na taj način možemo postati konkurentniji", istaknuo je Bago napominjući kako treba napraviti tablicu sa svim davanjima, usporediti je s konkurentnim državama i pokušati smanjiti zaostatak za njima.

Bruto veći nego u Njemačkoj

Direktor Stražaplastike Josip Grilec se osvrnuo na problem prekovremenog rada, poručivši kako zaposlenicima treba dozvoliti da u dogovoru s poslodavcima rade duže i da im taj rad bude adekvatno plaćen, a smatra i da treba podići neoporezivi dio primanja. 

Predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba je istaknuo da kada se govori o turizmu onda se priča i o multiplikativnim efektima koje ima na sve branše. "Ove godina će biti lošija nego prošle, naročito u segmentu potrošnje. Brojevi nisu dramatični brojevi, ali ozbiljno upozoravaju. Ako se to desi i dogodine to je već negativni trend", istaknuo je Žgomba, uz podatak kako imamo oko pet posto manje gostiju nego lani. 

Poručio je i da se moraju iznaći načini da budemo konkurentni, a među konkretnim prijedlozima je i posebno oporezivanje putničkih agencija.

"Ugostitelji žele smanjenje PDV-a na 13 posto, to podržavam jer se ne radi samo o privatnim restoranima već i hotelima i brojnim drugim subjektima, ali ne podržavam način na koji to traže", rekao je Žgomba prema priopćenju HGK. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.