Sindikati obrazovanja i državnih službi se dogovorili s vladom, Ribić napao Stipića

Screenshot: Index

SINDIKATI učitelja i nastavnika su nakon sastanka s vladom objavili kako pristaju na vladinu ponudu i kako ove godine neće biti povećanja osnovice na plaću.

"Pet sindikata javnih službi, koji ukupno okupljaju 55 svih članova koji rade u javnim službama, prihvatilo je ponudu vlade o sklapanju dodatka dva temeljnog kolektivnog ugovora", rekao je novinarima predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Dodao je kako su na pregovorima uspjeli otkloniti i još jednu zapreku koja se tiče isplate regresa putem CRO kartice, od koje je vlada odustala.

"Nema povećanja osnovice kad u Hrvatskoj svima padaju plaće, to je znak solidarnosti", rekao je šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

"Nama neće rasti 2 posto ove godine, ali će rasti 2021. godine kako je bilo u kolektivnom ugovoru", dodao je Mihalinec.

Istaknuo je da se prihvaćanje ponude može shvatiti kao jasna poruka da su obje strane dobro odvagale svoje postupke i da je prevladao razum, a osvrnuo se i na čelnika Sindikata Preporod Željka Stipića koji je odbio ponudu vlade.

"Gospodin Stipić je pogriješio u taktici. Neodgovorno su izvješćivali svoje članove. Vlada ima problema s punjenjem proračuna. Smatramo da smo učinili dobro za naše članove i poslali dobru poruku građanima Hrvatske." 

Šprem: Regres ide u novcu

"Prevladao je razum, da ne treba smanjivati potrošnju. Ovo da nema smanjenja ni povećanja je znak solidarnosti prema svim zaposlenima i građanima", rekao je Mihalinec. Ribić koji stoji kraj Novosela dodao je: "I odgovornost", nakon čega je isto ponovio Mihalinec. 

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izvijestila je da je u anketi njenog sindikata sudjelovala 761 podružnica te se 88 posto članova izjasnilo da prihvaća ponudu vlade, a 11 posto je bilo protiv.

Otkrila je da se regres ipak neće isplaćivati na CRO karticama kako je bilo najavljeno. 

"Najveći kamen spoticanja je bila CRO kartica, no danas smo jasno detektirali probleme te je na moje inzistiranje zatraženo da dođe do isplate regresa, što je vlada uvažila", naglasila je Šprem. "Regres ide u novcu", podcrtala je još.

"2+2 posto se odgađa do 1.1. 2021. kada će biti povećanje od 4 posto", rečeno je još novinarima nakon sastanka. 

Ribić žestoko napao Stipića

Za mikrofone je onda izašao šef Hrvatske matice sindikata Vilim Ribić. 

"Taktika koju smo mi radili od 2009. Mi smo jako dobri taktičari, a Stipićeva taktika se sastoji od jednog jedinog - nemoj ništa potpisati i onda iz busije napada one koje potpišu. Fascinantno je da on ostaje predsjednik sindikata. Umorni smo od njega i njegovih gluposti", kazao je Ribić.

Mihalinec je dodao kako će u petak ujutro biti potpisivanje dogovora s vladom.

Šef policijskog sindikata: Ova ponuda je daleko prihvatljivija od prošle, stavit ćemo je pred članove 

Predsjednik Sindikata hrvatske policije Dubravko Jagić kazao je kako će novu ponudu vlade, koja im je "daleko prihvatljivija od prošle", staviti pred članove da odluče te će u petak znati rezultate.

"Ne dira se regres i neće biti CRO kartice, bit će isplaćeno na tekuće račune naših članova. Ne dira se božićnica za sada, ima vremena za pregovore na jesen. Nećemo se odreći božićnice", zaključio je Jagić.

Aladrović: S javnim službama postignut dogovor, regres na račune građana

Na kraju se novinarima obratio ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović koji je izjavio kako su sindikatima javnih službi postigli dogovor o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru te o isplati regresa na račune građana, a ne putem CRO kartice.

"S javnim službenicima smo postigli dogovor, natpolovičnom većinom prihvatili su onaj raniji prijedlog. Zauzeli smo stajalište da ćemo ipak regres od 1500 kuna isplatiti kako smo i do sada - na račune građana", rekao je ministar Aladrović nakon sastanka sa sindikatima javnih i državnih službi.

Istaknuo je da su bili dojma da članovi sindikata nisu bili dovoljno zadovoljni idejom CRO kartice te da će pregovore s državnim službenicima i namještenicima nastaviti u petak, a vjeruje da će oni završiti pozitivno.

Na pitanje je li uspjeh ako je šest od 11 sindikata odbilo ponudu vlade, Aladrović kaže kako je to kompromis.

"Meni je drago da smo postigli sporazum. Samo to odbijanje, to su stvari koje se rješavaju unutar i između sindikata, ja kao dio vlade ne bih ulazio u međusobne odnose", smatra Aladrović.

Naglasio je da isplata regresa direktno na račune građana ima jednak financijski obuhvat kao i isplata preko CRO kartica.

"Svejedno nam je je li isplata na CRO karticu ili na račune"

"Da li išao na CRO karticu ili bio isplaćen na račune korisnika, nama je svejedno. Htjeli smo napraviti posredan efekt u ekonomiji, mi vjerujemo da će i na ovaj način sve što isplatimo za regres završiti u domaćoj ekonomiji", objasnio je Aladrović.

Dodao je kako je trošak isplate regresa oko 300 milijuna kuna.

Sindikati u zdravstvu kao problem su naglasili neisplatu zaostalih prekovremenih sati, a ministar kaže kako su to definirali prije tri do četiri tjedna.

"Taj problem je djelomično riješen, postoji problem prošlosti, ali to je u domeni sudskih postupaka, to ne bih dalje komentirao", kazao je Aladrović.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.