Slovenski seljaci uz potporu ministra kreću u masovne prosvjede

Foto: 123rf

SLOVENSKI seljaci održat će u subotu masovne prosvjede protiv sve nižih otkupnih cijena poljoprivrednih proizvoda, a u tome ih je u četvrtak podržao i ministar poljoprivrede Dejan Židan.

"Podržavam najavljene prosvjede jer otkupne cijene zadnju godinu dana padaju, ali ne i cijene njihovih proizvoda u trgovinama koje su ostale iste", kazao je u četvrtak novinarima Židan, te dodao da za sve lošiji položaj agrara nije kriv samo embargo Rusije na uvoz hrane iz EU-a, nego i trgovci jer su otkupne cijene mlijeka, primjerice, vrlo smanjene, dok je cijena konzumnog pasteriziranog mlijeka na policama trgovačkih lanaca čak malo povećana.

Udruge poljoprivrednika za subotu su najavile mirne prosvjede u pet najvećih gradova, ali kažu da će oni proći bez blokada ulica traktorima ili demonstrativnog prolijevanja mlijeka ili gnojnice po asfaltu, kako se znalo ranijih godina događati zbog u sličnim prilikama izražavanja njihova nezadovoljstva.

Prema mišljenju slovenskih poljoprivrednika, država ih u uvjetima liberaliziranog zajedničkog europskog tržišta ne štiti kako bi trebala, niti dovoljno promiče domaću hranu. Tako trgovački lanci sve manje nude domaće brašno, nego se orijentiraju na jeftiniji uvoz, a imaju i visoke marže, dok je otkupna cijena mlijeka u godinu dana pala za četvrtinu pa je na policama sve više mlijeka iz uvoza.

Otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda u Sloveniji padaju, dok se hrana uvozi po dampinškim cijenama što uništava domaće proizvođače od kojih trgovci traže velike rabate, pa je otkupna cijena mlijeka i ispod 30 eurocenti za litru, što je neekonomično, bune se slovenski seljaci.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.