Snažna eksplozija odjeknula u središtu Atene, izazvala "nemjerljivu štetu" na ambasadi Cipra

Screenshot: YouTube

BOMBA je jutros eksplodirala ispred ureda "Grčke federacije poduzetnika" u središtu Atene teško oštetivši obližnje veleposlanstvo Cipra. U eksploziji nije bilo ozlijeđenih.

Slični napadi na banke, političke stranke i poduzetnike nisu neuobičajeni u Grčkoj koja ima dugu povijest političkog nasilja i nalazi se u najgoroj ekonomskoj krizi u posljednjim desetljećima, ali je današnji napad, za koji nitko nije preuzeo odgovornost, prvi otkad su vlast u siječnju preuzeli lijevičari Aleksisa Ciprasa.  

> Gnjev se vratio na grčke ulice: "Došli smo do točke u kojoj je društvena eksplozija neizbježna"

Eksplozivna naprava je bila u ruksaku ostavljenom na ulazu u urede federacije, a aktivirana je tajmerom oko 3:30 ujutro po lokalnom vremenu. Uredi grčke inačice HGK se nalaze u središtu Atene, nedaleko parlamenta na Trgu Sintagma.



Novinari su primili anonimni telefonski poziv upozorenja 30 minuta prije eksplozije, rekao je izvor iz policije.

"Nemjerljiva šteta"

Ciparska ambasada koja se nalazi na suprotnoj strani ulice je značajno oštećena, ali policija ne vjeruje da je ona bila cilj napada.

"Naša ambasada je upila puni udar eksplozije. Razneseni su svi vanjski prozori, dok je šteta u unutrašnjosti, od prizemlja do šestog kata nemjerljiva," rekao je ciparski veleposlanik Athens Kyriakos Kenevezos za državnu agenciju CNA.


Oštećene su i druge obližnje zgrade, a staklo od razbijenih prozora je prekrilo ulice. "Ja sam je čuo, uhvatila me vrtoglavica jer je bila tako glasna," rekao je Kostas Papalogizopoulos koji je radio noćnu smjenu u obližnjem kiosku.

Videozapis sa sigurnosnih kamera je snimio dvoje ljudi u tamnoj odjeći i s kacigama kako se velikom brzinom udaljavaju s mjesta događaja na motociklu, rekao je izvor iz policije za Reuters.

Napadi improviziranim paklenim napravama su učestali od 2010. godine kada je Grčka prvi put usvojila nimalo popularne mjere štednje koje uključuju povećanje poreza, smanjenje plaća i mirovina u zamjenu za financijsku pomoć međunarodnih vjerovnika. Atena je prihvatila novu, četvrtu rundu štednje u srpnju.

Vlada Aleksisa Ciprasa je osudila napad. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.