Stručnjaci: Sve više ljudi bježi iz Afganistana, prijeti novi građanski rat

Screenshot: YouTube

BROJ Afganistanaca koji bježe pred nasiljem ponovo raste, navode stručnjaci i objašnjavaju da se s povlačenjem međunarodnih snaga sigurnosna situacija pogoršava te su talibani već zauzeli niz pokrajina i osvojili više pokrajinskih prijestolnica.

Školovani Afganistanci nastoje ishoditi stipendije i otići u susjedne zemlje ili Tursku, objašnjava Thomas Ruttig iz neprofitne udruge Afghanistan Analysts Network smještene u Kabulu, a registrirane u Njemačkoj.

Mnogi drugi se nastoje dočepati Irana te nastavljaju dalje prema Turskoj. U nekim slučajevima kreću cijeli konvoji, ponekad praćeni vojskom i policijom.

Turska pokrajina Van, koja graniči s Iranom, prepuna je migranata iz Afganistana, tvrdi Mehmet Karatas, voditelj humanitarne udruge IHD.

Po njegovim riječima, svaki dan granicu prijeđe oko 1000 migranata.

UN-ova organizacija za izbjeglice (UNHCR) upozorava na moguću humanitarnu krizu zbog sve učestalijih sukoba i povećanih napetosti u Afganistanu.

Od početka godine unutar zemlje je raseljeno oko 270.000 ljudi, tvrdi UNHCR.

U nekoliko pokrajina se kao otpor talibanima formiraju milicije koje pomažu snagama sigurnosti. Promatrači strahuju da je na pomolu novi građanski rat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.