Sve više Šveđana nosi pancirke. Policija: Treba ih zabraniti, one su statusni simbol

Ilustracija: EPA

Policija u južnoj Švedskoj pozvala je na zabranu nošenja pancirnih prsluka za civile. Prijedlog su opravdali argumentom kako pancirkama nije mjesto izvan ratnih zona jer izazivaju strah u zajednicama. Tvrde da sve veći broj djece i mladih, uključujući one mlađe od 15 godina, nosi zaštitne prsluke, dok organizirani kriminal nastavlja privlačiti mlađu generaciju u Švedskoj.

Pobornici zaštitnih prsluka kažu da oni pomažu u zaštiti od ozljeda. Međutim, Patrik Andersson, šef obavještajne službe policije u južnom okrugu Skåne, koji uključuje grad Malmö, pozvao je na zabranu prodaje prsluka privatnim građanima.

"Kome trebaju pancirke? Zaštitari i policajci trebaju ih za svoj posao. Ne vjerujemo da ih kriminalci trebaju nositi. Pancirke se šire po cijeloj Švedskoj, a nije im mjesto ni u jednoj državi koja nije u ratnoj situaciji", objasnio je. 

30 pucnjava u prva dva mjeseca

Kaže kako kriminalci pri pucanju sada češće ciljaju u glavu. "Ono što smo mogli vidjeti ovdje. Kada su išli nekoga ubiti, ciljali su u glavu", istaknuo je. Napomenuo je da su pancirke također postale statusni simbol koji se koristi za označavanje povezanosti s bandom, potičući građane da se boje jedni drugih. 

Rekao je da se njihova uporaba proširila iz velikih gradova, poput Malmöa, na druge dijelove zemlje i pozvao je da se policiji daju ovlasti da ih zaplijeni. U međuvremenu, nastavlja se kontinuirano nasilje bandi u Švedskoj, piše Guardian.

Samo u siječnju i veljači bilo je 30 potvrđenih pucnjava u Švedskoj, pri čemu su četiri osobe ubijene, a osam ozlijeđeno. Mattias Forssten, šef policije okruga Sörmland, zapadno od Stockholma, poručio je za televizijsku kuću SVT da su trenutno potrebne "hitnije mjere" za borbu protiv oružanog nasilja od zabrane zaštitnih prsluka.

Dogovorena suradnja s Francuskom

Nasilje bandi je glavna tema nacionalne rasprave. Raste zabrinutost zbog sve mlađe djece koja su uvučena u kriminal, a postoje i problemi zbog napada na članove obitelji kriminalaca. Sinoć su se u Stockholmu dogodile dvije eksplozije u roku od nekoliko sati.

Prva eksplozija dogodila se u Lidingöu, pri čemu su ozlijeđene dvije osobe i oštećena kuća. U drugoj eksploziji u Farsti ozlijeđeno je pet ljudi. Švedski ministar pravosuđa Gunnar Strömmer potpisao je jučer u Bruxellesu sporazum s francuskim ministrom unutarnjih poslova Géraldom Darmaninom o jačanju suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala.

Prijašnja suradnja između dviju zemalja dovela je do "stotina uhićenja". "Novi sporazum ojačat će našu zajedničku sposobnost da spriječimo, otkrijemo i istražimo ozbiljne zločine, poput krijumčarenja droge i trgovine oružjem, kroz povećanu razmjenu informacija i veću suradnju", najavio je Strömmer.