Talibani uzvraćaju: Šest mrtvih vojnika u dva bombaška napada u Afganistanu



NIJE se dugo čekalo da talibani odgovore na akciju američke vojske u Afganistanu. Na sjeveru države u bombaškom napadu su poginula četiri NATO-ova vojnika, a u napadu na jugu dva. Osim toga, u blizini glavne NATO-ove baze u gradu Kandaharu bomba je ubila najmanje dva civila, ranila dva afganistanska vojnika i 12 civila.

To je talibanski dogovor na akciju 4,000 američkih marinaca, kojima su u pomoć priskočili afganistanski i britanski vojnici, a kojoj je cilj ugroziti talibansku prevlast u ključnoj provinciji Helmand, odgovornoj za najveći dio proizvodnje opijuma i heroina, koji talibani koriste za financiranje svojih operacija. Marinci nisu naišli na snažan otpor u samom Helmandu, jer se talibani koriste prokušanom taktikom povlačenja i napada iz zasjede. U akciji je poginulo tek desetak vojnika dosad.

135 napada u tjedan dana

Napad na sjeveru, koji je dosad bio relativno miran, dogodio se u provinciji Kunduz, u kojoj je smještena većina njemačkih vojnika iz NATO-ova kontingenta. Ne zna se koje su nacionalnosti ubijeni vojnici, zna se samo da nisu Amerikanci. Tijekom rutinske patrole bomba je eksplodirala pored vozila u kojemu su se nalazili vojnici.

Napad na jugu dogodio se u glavnom gradu Kabulu. NATO nije odao nacionalnost ubijenih vojnika.

U Kandaharu je bomba eksplodirala blizu NATO-ove kontrolne točke nedaleko do baze, pri čemu su ubijena dva civila i ranjeni prodavači i vojno osoblje koje se nalazilo u radijusu eksplozije.

Talibanski glasnogovornik preuzeo je odgovornost za napade u telefonskom razgovoru s novinskim agencijama. Tijekom prošlog tjedna, otkad je krenula operacija "Udar mača", talibani su diljem zemlje izveli 135 napada, pri kojima je poginulo 35 civila.

Nova strategija

Operacija je prvi korak u dugoročnoj promjeni afganistanske strategije američke vojske. Amerikanci se fokusiraju na brze napade i zauzimanje prostora, što bi im trebalo dati vremena da uvjere stanovništvo kako je bolje surađivati s njima nego s talibanima. Radi se o preslici strategije koju je u Iraku uspješno primijenio general David Petraeus. Surađuje se i s pakistanskom vojskom, koja na svojoj strani granice treba osigurati teže kretanje talibana.

Ključni elementi eventualnog uspjeha bit će brzina kretanja i razina suradnje Pakistanaca. Uspjeh ili neuspjeh "Udara mača" pokazat će kolike su američke šanse za dovođenje Afganistana pod kontrolu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.