Trump poručio Amerikancima da je jako važno cijepiti se protiv ospica

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump pozvao je Amerikance da se cijepe nakon izbijanja ospica diljem zemlje i dostizanja najvećeg broja oboljenja od 2000. godine. 

"Cijepljenje je jako važno", rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući. "Svi moraju dobiti svoje cjepivo."

Razmjer oboljenja od ospica u SAD-u, sa 695 slučajeva zabilježenih od početka siječnja, minimalan je u usporedbi sa situacijom u Ukrajini gdje ih je oboljelo oko 25.000 te na Madagaskaru gdje je zabilježeno 46.000 slučajeva. 

No to je bilo dovoljno da se zabrinu američke zdravstvene službe i upozore na povećan broj ugroženih zajednica u kojima roditelji odbijaju cijepiti svoju djecu, potaknuti širim pokretom protiv cijepljenja koji odbacuje koristi cjepiva ili tvrdi da su opasna. 

Diljem SAD-a više od 91 posto djece primilo je prvu dozu cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole do treće godine života. 

Alarmantne brojke

Broj slučajeva u SAD-u, najveći od suzbijanja bolesti prije gotovo dva desetljeća, koncentriran je u tri većinom židovska područja u Brooklynu, Rockland Countyju blizu New Yorka, blizu Detroita te u zajednici ruskog govornog područja u Washingtonu. 

Ranije ovoga mjeseca je gradonačelnik New Yorka proglasio izvanredno zdravstveno stanje u većinom židovskom području Brooklyna, naredivši svim stanovnicima da se cijepe. 

Vlasti u Kaliforniji rekle su u četvrtak da se više od 250 ljudi s dva sveučilišta nalazi u karanteni dok se zdravstvene vlasti bore sa suzbijanjem vrlo zarazne bolesti. 

Stotine studenata i osoblja sa Sveučilišta u Kaliforniji (UCLA) i Kalifornijskog državnog sveučilišta bili su izloženi ospicama ranije ovog tjedna. 

Oni koji nisu mogli potvrditi da su se cijepili zadržani su u karanteni. 

U prošlosti je Trump davao neku vrstu potpore pokretu protiv cijepljenja, tvrdeći primjerice da velike doze cjepiva malim bebama mogu biti povezane s autizmom. 

"Vrlo velike kombinacije cjepiva za malu djecu uzrokuju povećanje oboljelih od autizma", objavio je Trump na Twitteru 2012. 

Pokret protiv cijepljenja

Pokret protiv cijepljenja, nastao na temelju znanstveno oborenog britanskog izvješća iz 1998. o poveznici između cjepiva i autizma, porastao je posljednjih godina zbog sve više teorija zavjere na društvenim medijima. 

Ponovljene studije pokazale su da nema poveznice između cjepiva i autizma. U najnovijoj studiji promatrano je više od 650 tisuća djece preko deset godina. 

Oko 169 milijuna djece nije primilo prvu važnu dozu cjepiva protiv ospica između 2010. i 2017. godine, navodi se u izvješću UNICEF-a. 

Broj oboljenja od ospica porastao je za 300 posto diljem svijeta u prva tri mjeseca 2019. u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi UN. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.