Trumpov odvjetnik Rudy Giuliani mora predati snimku svog razgovora s Ukrajincima

Foto: EPA

TRI kongresna odbora objavila su da su izdala obvezujući nalog Rudyju Giulianiju, odvjetniku američkog predsjednika Donalda Trumpa, da im preda snimke u sklopu istrage o mogućem opozivu predsjednika.

Odbori u kojem demokrati imaju većinu navode da je Giuliani na nacionalnoj televiziji priznao da je od ukrajinske vlade tražio da istraži bivšeg potpredsjednika Joea Bidena.

Zahtjev Giulianiju da preda s time povezane dokumente i snimke korak je dalje u naporima demokrata da smijene Trumpa.

U razgovoru sudjelovao i Mike Pompeo

Trump je iz istoga razloga pritiskao ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog, prema razgovoru čiji je sadržaj prošloga tjedna otkrio zviždač iz obavještajne zajednice.

Istovremeno, list Wall Street Journal prenosi da je u telefonskom razgovoru Trumpa i Zelenskog sudjelovao i državni tajnik Mike Pompeo.

Demokrati su prošli tjedan pokrenuli istragu za opozivom Trumpa nakon što je zviždač američkim tajnim službama otkrio da je Trump zatražio miješanje Ukrajine u američke predsjedničke izbore 2020. radi svoje vlastite koristi. 

U zviždačevoj pritužbi naveden je telefonski poziv u kojemu je Trump zatražio od ukrajinskog predsjednika Zelenskog da pokrene istragu o bivšem potpredsjedniku Joe Bidenu, favoritu za demokratskog predsjedničkog kandidata 2020., i njegovu sinu Hunteru. Hunter Biden bio je član uprave ukrajinske energetske kompanije.

Glasanje o opozivu se očekuje u sljedećih mjesec dana

Skandal s Ukrajinom i njegovim razgovorom s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim Trump je nazvao "najvećom prevarom u povijesti".

Ako Zastupnički dom, u kojemu većinu ima oporba, glasanjem odluči o iznošenju optužbi protiv Trumpa, što se može dogoditi u sljedećih mjesec dana, sudilo bi mu se u Senatu, koji je u rukama republikanaca.

Za osudu i smjenu predsjednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji ima 100 članova.

Prema anketi koju je objavio CBS, 55 posto Amerikanaca (i 90 posto demokrata) odobrava Trumpov opoziv. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.