U čekaonici KB-a Sveti Duh umrla dva pacijenta, evo što kažu iz bolnice

Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL

U KRATKOM razdoblju u sličnim su okolnostima umrla dva pacijenta ostavljena na ležećim transportnim kolicima u čekaonici hitnog prijema Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu. Kako doznaje Index, oba pacijenta primljeni su na hitnom prijemu te su smješteni u ležećim transportnim kolicima i ostavljeni u čekaonici. Kako doznajemo, razlog tome što su bili u čekaonici jest popunjenost kreveta.

Prvi slučaj dogodio se u noći s 20./21. veljače. Radilo se o pacijentu koji je ostavljen u čekaonici i kojeg su mrtvog ujutro zatekli članovi njegove obitelji.

Nekoliko dana kasnije sličan ishod se dogodio s još jednim pacijentom. Nakon što je obrađen, pacijentu je pozvan sanitetski prijevoz koji je on čekao u čekaonici. Djelatnici sanitetskog prijevoza su pacijenta zatekli mrtvog. U oba slučaja smrt pacijenata prvo su uočile vanjske osobe, odnosno obitelj pokojnika i zaposlenici sanitetskog prijevoza, a tek onda osoblje bolnice.

Prostorna ograničenja

U vezi ovih događaja poslali smo upit KB-u Sveti Duh te ga prenosimo u cijelosti. 

"Nastavno na brojne upite zainteresirane javnosti, dostavljamo dodatno pojašnjenje, kako slijedi: Prije svega želimo izraziti sućut obiteljima preminulih pacijenata. Oba pacijenta na koja se odnose upiti, a koji su nedavno preminuli u našem objedinjenom hitnom prijemu, su bila zbrinuta u cijelosti u skladu s pravilima struke. Jedan je čekao sanitetsko vozilo za prijevoz, a drugi je bio zadržan preko noći u središnjem hitnom prijemu, do jutra, a radi kontrolnih nalaza.

Čini se da javnost zbunjuje da su oba pacijenta bila u "čekaonici" i to svakako treba pobliže pojasniti. Naime, ovdje se nikako ne radi o nemaru, nego samo o nedostatku prostora koji bi za pacijente bio privremeni smještaj do odluke o otpustu ili do odlaska iz bolnice.

Naime, oba pacijenta su preminula u prostoru koji jest naša čekaonica, ali zbog prostornih ograničenja i naš radni prostor, u kojem se nažalost odvijaju naši radni procesi, a koji dijelimo s obitelji i osobama u pratnji.

U našem objedinjenom hitnom prijemu nažalost ne postoji prostor u kojem bi pacijenti mogli, van očiju ostalih osoba koje sjede u čekaonici, čekati svoj prijevoz ili boraviti preko noći. No, svi pacijenti koji čekaju prijevoz ili borave preko noći u toj zajedničkoj čekaonici su pod neprestanim nadzorom dvije medicinske sestre, nisu nikada prepušteni sami sebi i medicinsko osoblje, ih kontinuirano obilazi, reagira odmah i na svaki poziv.

"Prostorne potrebe prerasle kapacitete"

Zbog sve većeg priljeva bolesnika na naš hitni prijem, naše su prostorne potrebe odavno prerasle kapacitete objedinjenog hitnog prijema naše bolnice i nama je nužno potreban novi prostor. O tome smo već razgovarali s našim vlasnikom i osnivačem, Gradom Zagrebom, prezentirali smo idejno rješenje za novu zgradu u kojoj bi se smjestio novi objedinjeni hitni prijem i nadamo se da će se za taj projekt uskoro pronaći sredstva.

Nova zgrada riješila bi naša prostorna ograničenja i omogućila zbrinjavanje hitnih i vitalno ugroženih pacijenata u skladu sa standardima struke.
Djelatnici naše bolnice predano rade i daju sve od sebe kako bi pomogli pacijentima i ublažili njihove patnje, i to čine 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Za nas je svaki ljudski život bitan i svaka nas smrt potrese. U ime svih djelatnika ove bolnice izražavamo iskrenu sućut obiteljima preminulih", rekla je ravnateljica Kliničke bolnice Sveti Duh prof. dr. sc. Ana-Maria Šimundić za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.