U KB Dubrava spasili ženu kojoj je nakon porođaja zatajilo srce. Imala je koronu

Screenshot: HRT

JEDINSTVEN slučaj u bolnici u KB Dubravi. Netom nakon porođaja, rodilji pozitivnoj na koronavirus stanje se pogoršalo, zatajilo joj je srce. S tek rođenom kćeri provela je samo dva dana. Nakon reanimacije u bolnici u Varaždinu hitno je prevezena Zagreb. Bila je na korak do smrti, no uspjeli su je spasiti, piše HRT.

Sanja Friščić zasad djecu, novorođenu djevojčicu i šestogodišnjeg sina gleda na mobitelu na fotografijama te kaže kako joj jako fale. O njima se brinu otac i baka.

"Curica se zove Jana, stara je mjesec dana, a vidjela sam je svega tri dana i to se baš ne sjećam jer mi je već počela temperatura jako rasti", objasnila je Friščić.

"Pola toga se ne sjećam, danas sam prvi dan stala na noge"

Tada je zbog koronavirusa ova 34-godišnjakinja počela borbu za život.

"Prvo sam bila u Varaždinu, tamo mi je bio zastoj srca pa su me poslali ovdje u bolnicu. Pola toga se ne sjećam, istinski, tu sam od 24., 25. travnja, danas sam prvi dan na noge stala", navodi Friščić.

Bez kisika još ne može, no ono najteže, respirator i 10 dana na ecmo uređaju su iza nje.

"Posebni dio priče je da je gospođa rodilja, što znači u cijelom tom postupku ima neke svoje specifičnosti koje odudaraju od klasične ecmo priče. To su neke fiziološke promjene još uvijek u tijelu žene koje zahtijevaju neke određene prilagodbe i malo drukčije vođenje", istaknuo je prim. dr. sc. Nikola Bradić, dr. med. anesteziolog u KB Dubrava.

Još jedan izazov za anesteziološki tim, no uspješno su ga svladali.

"Malo je trudnica koje su imale ozbiljnijih problema vezanih uz covid"

"Bilo je dosta malo trudnica koje su imale ozbiljnijih problema vezanih uz covid, tako da nam je gospođa Sanja prva, prva i na svu sreću usprkos tom lošem stanju evo jako dobar rezultat liječenja", rekla je prim. dr. sc. Zrinka Šafarić Oremuš, dr. med./specijalistica anesteziologije u KB Dubrava.

"Sve što je u ovom trenutku dostupno na cijelom svijetu za liječenje covida gospođa Friščić je dobila kod nas u našoj ustanovi i zapravo jako smo sretni što je sve ovo jako dobro prošlo", dodao je dr. sc. Andrej Šribar, dr. med., specijalist anesteziologije i intenzivne medicine u KB Dubrava.

"Svaki pacijent koji ode odavde, naravno, na nogama, kako bi mi to rekli, daje nam snagu da možemo dalje to raditi i vjeru da ćemo ipak pobijediti ovu pandemiju", smatra medicinska sestra Natalija Frketić.

Njihovoj borbenosti i požrtvovnosti svjedočimo od početka pandemije.

"Predano kolege i kolegice rade evo godinu dana i više od toga. Zaista nama je zadovoljstvo svaki ljudski život koji uspijemo spasiti", rekla je doc. prim. dr. sc. Jasmina Peršec, dr. med., voditeljica intenzivističkog centra u KB Dubrava.

Sanja ima još jednu želju, što prije otići kući - svojoj obitelji i jednomjesečnoj djevojčici. Na pitanje čemu se najviše veseli po izlasku iz bolnice spremno odgovara: "Da je poljubim, da je poljubim."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.