Ukrajinci masovno pripremaju Molotovljeve koktele. Pogledajte fotografije

Foto: EPA

UKRAJINCI su u petak masovno na internetu tražili uputstva za izradu Molotovljevih koktela. Učinili su to nakon što je zamjenica ministra obrane zemlje, Anna Maliar, pozvala civile da pomognu oduprijeti se ruskim snagama koje su se u tom trenutku približile glavnom gradu Kijevu.

Google zabilježio skok

Maliar je pozvala Ukrajince da naprave Molotovljeve koktele, uzmu oružje i pridruže se ukrajinskoj vojsci. Podaci s Googlea pokazuju da je u Ukrajini nakon toga broj pretraga koje uključuju riječi "Molotovljev koktel" naglo porastao.

Molotovljevi kokteli su improvizirane zapaljive naprave koje se izrađuju tako da se staklenu bocu ispunjenu zapaljivom tekućinom začepi tkaninom koja služi kao fitilj. Upute za izradu Molotovljevih koktela na početku su najviše tražili stanovnici sjeveroistočnih regija Ukrajine, koje su bile prve na udaru ruskih snaga. Kako se ruska vojska približavala Kijevu rastao je i broj pretraživanja u regiji oko glavnog grada.

"Nisu to izabrale, ali moraju biti spremne braniti grad"

Sarah Rainsford, dopisnica BBC-ja, jučer je razgovarala s Ukrajinkama koje su cijeli dan punile boce u gradu Dnjipru. "Rekle su mi da pokušavaju ne razmišljati o tome što rade. Da nisu to izabrale, ali da moraju biti spremne braniti svoj grad", rekla je.

Stanovnici Dnjipra i danas su proveli dan pripremajući Molotovljeve koktele, a u boce su zajedno sa zapaljivom tekućinom dodavali i razmrvljeni stiropor. Vjeruju da će se zapaljena tekućina tako bolje zalijepiti za ruska oklopna vozila.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.