UN: Nigerski generali su preuzeli vlast iz hira

Foto: Profimedia

UN je danas kritizirao nigerske generale koji su preuzeli vlast u Niameyju "iz hira", istaknuvši da je "u pitanju sam pojam slobode u Nigeru".

"Generali si ne mogu uzeti pravo da - iz hira - izazivaju narodnu volju. Zakonu oružja nije mjesto u današnjem svijetu", istaknuo je u priopćenju Volker Tuerk, UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava.

Tuerk ističe da su izbori 2021. na kojima je pobijedio predsjednik Mohamed Bazoum, trenutno zatočenik vojnika koji su preuzeli vlast, bili prva demokratska tranzicija u povijesti zemlje obilježenoj državnim udarima.

"Kazneno gonjenje predsjednika za veleizdaju nema pravnog temelja"

Tuerk je uz to rekao da je zabrinut zbog najavljene odluke pučista da kazneno gone Mohameda Bazouma i njegove suradnike za veleizdaju. 

"Ta odluka o demokratski izabranom predsjedniku nije motivirana samo političkim razlozima, nego nema ni pravnog temelja jer je onemogućen normalan rad demokratskih institucija", istaknuo je.

Tuerk je pozvao generale da oslobode Bazouma i odmah uspostave ustavni poredak. Ujedno je zatražio slobodan i sveobuhvatan pristup humanitarnoj pomoći u zemlji, jednoj od najsiromašnijih u svijetu, veoma osjetljivoj na klimatske promjene i pritisnutoj nasiljem raznih džihadističkih naoružanih skupina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.