USKOK PODIGAO OPTUŽNICU Član zapovjedništva MORH-a tražio 50,000 eura mita za remont MIG-ova

Foto: Morh.hr
 
USKOK je podigao optužnicu protiv dvoje hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita, a riječ je o poznatoj aferi remonta i nabave borbenih zrakoplova MiG-21.

"Prekucani" serijski brojevi na zrakoplovima
 
Naime, kako se pisalo, na zrakoplovima koje je Hrvatska zaprimila od Ukrajine navodno su "prekucani" serijski brojevi. Isto tako zrakoplovi nisu odgovarali dokumentaciji, a navodno ni  ugrađeni dijelovi zrakoplova nisu odgovarali pratećoj dokumentaciji.
 
"Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od 12. prosinca 2011. do kraja veljače 2016. godine, u Zagrebu, kao načelnik Odjela održavanja i remonta Zrakoplovno-tehničkog zavoda, Zapovjedništva za logistiku MORH-a, te kao voditelj Odjela za zrakoplovno-tehničke standarde Samostalne službe za vojni zračni promet MORH-a i kao stručna osoba voditelj stručnog tima MORH-a za provjeru i član tehničkog Povjerenstva MORH-a zadužen za utvrđivanje tehničke sposobnosti izvršenja remonta borbenih aviona MiG-21 u remontnim zavodima potencijalnih izvršitelja te član Povjerenstva MORH-a za analizu izvodivosti i isplativosti remonta, u tijeku postupka koji je prethodio donošenju odluke MORH-a o provođenju postupka javne nabave i odluke o potencijalnim izvršiteljima koji će biti pozvani da dostave svoje ponude, od zastupnika dvaju inozemnih društava zatražio novčanu nagradu kako bi zauzvrat, kao član povjerenstava MORH-a u čijem je radu sudjelovao, bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršitelja za obavljanje remonta aviona, osigurao pozitivno mišljenje i prednost u obavljanju posla kapitalnog remonta i nabavke dodatnih aviona MiG-21 onom potencijalnom izvršitelju koji pristane isplatiti mu zatraženi novčani iznos", stoji u optužnici USKOK-a. 
 
Zastupnici jednog od društava nisu prihvatili zahtjev I. okr. da mu za pogodovanje prilikom odabira izvršitelja isplate 50.000 eura, dok je II. okr. prihvatio zahtjev I. okr. i obećao mu isplatu zatraženog novčanog iznosa. Nakon što je navedeni posao ugovoren i realiziran, I. okr. je od II. okr. u dva navrata tijekom siječnja i veljače 2016. godine preuzeo najmanje 10.000 eura, tvrdi USKOK.
"To nije korupcija, to je veleizdaja"
 
U istrazi su sudjelovali Vojna policija i Vojna Sigurnosno obavještajna agencija koji su svoja saznanja proslijedili DORH-u. 
 
Remont zrakoplova obavljen je u Ukrajini, a ruski mediji su pisali da je Hrvatska prema ugovoru, platila više od 21 milijun dolara za popravak i modernizaciju sedam aviona MiG 21 te nabavku još pet istih aviona. Tih pet MIG-ova  navodno su sastavljeni od viška dijelova koji su došli iz cijelog svijeta.
 
"Ako se pokaže da je netko svjesno kupio te MiG-ove i ako su navodi točni, to nije samo korupcija politička ili vojna, to je pitanje veleizdaje", rekla je svojedobno o ovoj temi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.