VIDEO Deseci tisuća ljudi šeraju poruku koju je guverner Virginije poslao rasistima

Screenshot: Facebook/Nowthis

AMERIČKi gradić Charlotesville, Virginia još se oporavlja od krvavih nereda koji su ga zahvatili u subotu, prilikom čega je desni ekstremist ubio jednu osobu i ozlijedio dvadesetak kada se autom zabio u gomilu. 

>>Tko je Peter Cvjetanovic, neonacist hrvatskog porijekla i zaštitni znak američkih ekstremista

>>INDEX ANALIZA Što se to događa s Amerikom?

Još su dvojica policajaca poginula u nesretnom padu helikoptera, a deseci desničarskih prosvjednika i ljevičarskih protuprosvjednika ozlijeđeni su u sukobu. 

Trump kritiziran jer se suzdržava od prozivanja svojih pristaša

Predsjednik SAD-a Donald Trump oštro je kritiziran jer je osudio samo neodređeno nasilje i mržnju s "mnogih strana", bez da je jasno imenovao izazivače nereda, rasiste i neonaciste koji su došli u Charlotesville iz drugih gradova i saveznih država da bi prosvjedovali protiv uklanjanja spomenika konfederacijskom generalu Robertu E. Leeu.

Budući da su mnogi od njih njegovi pristaše, Trumpovo ustručavanje neki tumače kao nesklonost da im se zamjeri. Kritizirali su ga i članovi njegove Republikanske stranke poput senatora Orrina Hatcha koji je poručio: "Ovo zlo moramo nazvati imenom. Moj brat nije dao svoj život boreći se protiv Hitlera da bi danas te ideje prolazile tek tako."

 

McAaulliffe: "Nema mjesta za vas ovdje"

Međutim, demokratski guverner Virginije Terry McAulliffe nije se nimalo ustručavao pri prozivanju desnih ekstremista. Snimka njegove konferencije za tisak od subote u međuvremenu je postala viralna, pa je tako samo na stranici NowThis Politics podijeljena više od 74 tisuće puta, a pogledana više od 2.1 milijuna puta.

 "Imam poruku za sve bijele suprematiste i naciste koji su došli u Charlotesville danas. Naša poruka je jasna i jednostavna: Idite kući. Niste dobrodošli u ovaj veliki komonvelt. Sram vas bilo. Pravite se da ste patrioti, ali ste sve, samo ne patrioti", bio je oštar McAulliffe.

"Došli ste danas da bi povrijedili ljude. I povrijedili ste ljude. Moja poruka je jasna. Mi smo jači nego vi. Učinili ste naš komonvelt jačim. Nećete uspjeti. Nema mjesta za vas ovdje. Nema mjesta za vas u Americi", nastavio je.

"Danas radimo na tome da okupimo ljude, da ih ujedinimo. Podsjećam vas sve da smo mi nacija imigranata, osim ako ste američki starosjedioci", istaknuo je i na kraju poentirao: "Naša raznolikost. Mozaik imigranata je ono što nas čini posebnima. I nećemo dopustiti nikome da dođe ovamo i to uništi. Zato, molim vas, idite kući i ne vraćajte se."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.