Karamarko opet zaobišao Most: HDZ-ov ministar najavio Vladin pregovarački tim za INU/MOL

Foto: Hina

MINISTAR poduzetništva, HDZ-ov Darko Horvat, danas je izjavio kako premijer Orešković trenutno kompletira svoj tim za pregovore s Molom oko Ine, što bi trebalo biti dovršeno u sljedeća dva do tri tjedna.

Horvat je dodao kako je siguran da će na početku pregovora premijer izvijestiti javnost koje su ključne početne pregovaračke točke i koji je konkretni cilj države u pregovorima.

"Premijer je to (osnivanje pregovaračkog tima) najavio, poštujmo njegovu odluku. On u ovom trenutku kompletira svoj tim i siguran sam da ćemo u sljedećih 14 ili 21 dan dobiti imena koja će pregovarati oko Ine. Siguran sam da će na početku tih pregovora premijer Orešković u dijelu u kojem je to moguće obavijestiti hrvatsku javnost koje su to ključne (početne pregovaračke) točke i koji nam je konkretni cilj", rekao je Horvat, odgovarajući na pitanja novinara u sklopu konvencije Udruge Hrvatski izvoznici.

Izjava ministra poduzetništva oko pregovora s Molom, koji su sada posebno interesantni u svjetlu posljednjih događaja vezanih za "Aferu konzultantica", ne bi bila toliko značajna da o pregovorima s Molom već ranije nije govorio ministar Panenić.

Mostov Panenić tvrdio da je on resorni ministar

Naime, ministar gospodarstva, izabran iz kvote Mosta, prije nešto manje od dva tjedna govorio je upravo o zaoštravanju odnosa između HDZ-a i Mosta zbog pregovora oko Ine.


"Pošto smo nadležno ministarstvo za provedbu cijelog arbitražnog postupka u slučaju Ine, gdje imamo dvije strane - Republiku Hrvatsku s jedne strane, a Mol s druge - mogu reći da prvi arbitražni postupak koji se vodi ide prema svom kraju, dokazni postupak je završen, i očekuje nas skoro donošenje odluke.  U tom prostoru čini mi se da dolaze brojni interesi koji kod nas pokušavaju destabilizirati situaciju", kazao je tada Panenić u emisiji Hrvatskog radija

U istom razgovoru Panenić je nekoliko puta naglasio kako je njegovo ministarstvo resorno kad je Ina u pitanju.

"Kao resornom ministru teško mi je davati odgovore na nešto što se pojavljuje isključivo u medijima", komentirao je Panenić "Aferu konzultantica" koja je upravo tada buknula, pa ustvrdio: "Relevantne bi informacije trebale isključivo dolaziti iz mog sektora i nakon toga se možemo uključit u raspravu oko tih informacija. Stajalište Ministarstva gospodarstva trebalo bit biti prvo, a onda bi se trebalo ići u daljnju raspravu".

Hoće li nesuglasice Horvata i Panenića produbiti raskol između Mosta i HDZ-a?

Pregovori oko sudbine Ine s Molom svakako su jedna od najvažnijih tema u prvoj godini mandata aktualne Vlade, a ostavlja se dojam da se ne zna koje ministarstvo je zaduženo za pregovore. Situacija u kojoj i Panenić i Horvat, odnosno Mostovac i HDZ-ovac, svojataju prava na pregovore mogla bi dodatno pogoršati odnose dviju vladajućih stranaka.


A odavno narušeni odnosi prije otprilike mjesec dana dodatno su pogoršani upravo zbog Ine. Sukob oko Ine započeo je nakon jednog javnog istupa Bože Petrova u travnju.

"Mislio sam na određene ljude koji se javno hvale kako su u dobrim odnosima s određenim ljudima koji su danas u Vladi. Mogu otvoreno reći, to je gospodin Petrović. On je javno na suđenju Sanaderu rekao da je on konzultant MOL-a. Dakle, radi za drugu državnu stranu tvrtku, ne radi za interese hrvatske tvrtke. I onda se on javno hvali kako je dobar s Karamarkom. Jako su mi to čudne stvari. Ovim putem bih pozvao gospodina Karamarka da se ogradi od toga", rekao je Petrov tada.

"Netko može biti prijatelj u privatnom životu, ali druga stvar je način kako treba funkcionirati država i vlast. To je potpuno odvojeno od nečijih osobnih interesa. Bojim se da ovdje nije samo u pitanju samo osobni interes, nego interes nekih drugih država", nastavio je čelnik Mosta koji je rekao da je na djelu izdaja nacionalnih interesa.

Nekoliko tjedana poslije izbila je "afera konzultantica" u središtu koje se našao sporni ugovor Karamarkove supruge i lobista Mola te Karamarkova prijatelja Josipa Petrovića, istog onog kojeg je prozivao Petrov.

Sukob između HDZ-a i Mosta oko Ine se nastavio, u prvom redu između Bulja i Mikulića, a u sljedeća četiri tjedna u Saboru se mora izvršiti glasanje o povjerenju Tomislavu Karamarku koje je zatražio SDP. Upravo bi glasanje zastupnika Mosta o ovom pitanju moglo biti presudno za političku karijeru HDZ-ovog potpredsjednika Vlade.

Današnja izjava ministra Horvata o pregovaračkom timu oko Ine mogla bi dodatno produbiti nesuglasice jer je o istom prije nekoliko tjedana govorio Mostov Panenić kao, kako je rekao, resorni ministar po pitanju domaće naftne kompanije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.