Vladajuća gruzijska stranka uvjerljivo vodi na lokalnim izborima

Foto: EPA

GRUZIJSKA vladajuća stranka uvjerljivo vodi pred oporbenim Ujedinjenim nacionalnim pokretom što ga je osnovao bivši predsjednik Mihail Sakašvili, pokazuju rezultati lokalnih izbora održanih usred dugotrajne političke krize.

Gruzijci su izašli na birališta dan nakon što su vlasti uhitile Sakašvilija koji se vratio iz egzila kako bi podržao opoziciju.

Vladajuća stranka Gruzijski san osvojila je 47.6 posto, a Ujedinjeni nacionalni pokret 30.5 posto glasova, nakon prebojanih 85 posto glasova birača.

Lokalni izbori u zemlji s 3.9 milijuna stanovnika, održani su pošto je glavna opozicijska stranka mjesecima bojkotirala parlament zbog spornih parlamentarnih izbora prošle godine.

Po sporazumu sklopljenom prije nekoliko mjeseci uz posredovanje Europske unije, vlada se obvezala raspisati nove parlamentarne izbore ako Gruzijski san osvoji manje od 43 posto glasova na lokalnim izborima.

Odnos prema Rusiji

Sporazum je propao nakon što se iz njega povukla vladajuća stranka, ali politički analitičari navode da bi rezultati izbora, ako Gruzijski san padne ispod 43 posto i ne raspiše izbore, mogli pokrenuti prosvjede.

Jedno od glavnih pitanja gruzijske unutarnje politike je odnos prema Rusiji.

Sakašvili je bio predsjednik 2008., kada je došlo do ruske invazije na zemlju.

Trenutna gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili kazala je da neće pomilovati Sakašvilija te ga je optužila za namjerni pokušaj destabilizacije zemlje.

Sakašvilijev odvjetnik osudio je uhićenje kao politički motivirano.

Bivši gruzijski predsjednik u subotu je u pismu, koje su objavili njegovi odvjetnici, poručio da je uhićen po presudama koje je nametnuo ruski predsjednik Vladimir Putin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.